Jemenský atentátník se odpálil při nácviku na přehlídku - stovka mrtvých

Saná - Nejméně 96 lidí dnes v Saná zabil sebevražedný atentátník. Zaměřil se na jednotku nacvičující vojenskou přehlídku, která se má v úterý konat na náměstí u prezidentského paláce při oslavách 22. výročí sjednocení Jemenu. Počet obětí ještě nemusí být konečný. K akci se přihlásila jemenská odnož al-Káidy, podle které byl útok namířen proti ministrovi obrany a armádním velitelům. Jde o nejhorší teroristický útok v dějinách Jemenu. V blízkosti místa atentátu byli podle stanice Al-Džazíra později dopadeni další dva muži s náložemi na těle.

Jde o první útok tak velkého rozsahu v Saná od nástupu Abdar Rabbúa Mansúra Hadího do prezidentské funkce. Atentátník měl na sobě vojenskou uniformu a bombu odpálil uprostřed vojáků. Podle některých zdrojů byl útočník členem armády. V době nácviku pochodu byl na místě ministr obrany Muhammad Násir Ahmad, kterému se ale nic nestalo. Mezi mrtvými jsou vojáci a důstojníci, na tři stovky lidí bylo zraněno.

Oslav 22. výročí sjednocení Jemenu se má zúčastnit i Hadí, který je ve funkci od února. Podle arabských zdrojů nyní není jasné, zda se přehlídka bude konat podle plánu. Když Hadí do úřadu nastupoval, slíbil, že se bude věnovat boji proti al-Káidě, která má v Jemenu silné zastoupení zejména na jihu.

Atentát při nácviku na vojenskou přehlídku v Saná
Zdroj: ČT24

Útok souvisí s ofenzivou, kterou vojsko zahájilo 12. května na jihu země proti členům al-Káidy z Arabského poloostrova. Vojákům se už podařilo získat kontrolu nad některými obcemi, které byly předtím v rukou al-Káidy. Ofenzivy se účastní jako poradci Američané. Zahynulo v ní přes 200 lidí, z nichž 147 byli údajně teroristé. 

Al-Káida dnes vyzvala, aby armáda s ofenzivou přestala. Dnešní atentát je prý pomstou za „americkou válku“ proti jejím bojovníkům v jižní části země. Al-Káida rovněž varovala před dalšími útoky, pokud vojenská kampaň proti jejím postavením neustane. „Pomstíme se, a pokud to bude Boží vůle, plameny války vás dostihnou všude. To, co se stalo, je jen začátek svaté války na obranu cti,“ uvádí se v prohlášení.

Organizace rovněž oznámila, že v západojemenské provincii Hudajdá zaútočila v neděli na dva automobily s americkými vojáky a tři z nich byli raněni. Americké velvyslanectví informaci popřelo s tím, že v Jemenu žádný americký vojenský personál nepůsobí. Podle Al-Kádiy se Američané v rudomořském Hudajdá účastní výcviku členů námořní hlídky.

Největší atentát v dějinách Jemenu (zdroj: ČT24)

Nejhorší teroristický útok v dějinách Jemenu

Různé teroristické skupiny v Jemenu dosud převážně útočily na zahraniční turisty či americké vojáky a počet mrtvých nepřesáhl dvě desítky. Například při útoku na areál amerického velvyslanectví v Saná v září 2008 zahynulo 19 lidí, známý výbuch na americkém torpédoborci Cole v říjnu 2000 nepřežilo 17 amerických námořníků. Při dnešním útoku na vojáky v Saná sebevražedný atentátník zabil podle posledních zpráv 96 osob a 300 dalších zranil.

Výběr největších teroristických útoků ve světě za poslední tři roky:

2009:
20. června - Nejméně 72 obětí si vyžádal pumový útok u šíitské mešity Rasúl u severoiráckého Kirkúku.
24. června - Na 69 lidí bylo zabito při atentátu v šíitské části Bagdádu.
19. srpna - Asi 106 lidí přišlo o život při šesti synchronních útocích na vládní budovy v Bagdádu.
25. října - Dva sebevražedné útoky na vládní budovy v centru Bagdádu: 153 mrtvých.
28. října - Přes 115 obětí si vyžádal útok na tržišti v pákistánském Péšávaru ve čtvrti obývané převážně šíity.
8. prosince - Série pěti koordinovaných výbuchů pomocí aut naložených trhavinami v Bagdádu: nejméně 127 mrtvých.

2010:
1. ledna - Přes 100 lidí bylo zabito při sebevražedném atentátu během volejbalového utkání u města Lakki Marvat na severozápadě Pákistánu.
23. dubna - V Bagdádu a Ramadí zahynulo při útocích na šíity 85 lidí.
10. května - Vlna útoků v metropoli Bagdádu, ve městě Hilla a v dalších městech si vyžádala na 114 mrtvých.
28. května - Sabotáž povstaleckých maoistů, kteří vytrhali část kolejí, způsobila srážku dvou vlaků ve východoindickém státě Bangla: 145 mrtvých.
28. května - Asi 80 obětí si vyžádaly útoky na dvě mešity navštěvované příslušníky reformátorské islámské sekty Ahmadíja ve východopákistánském městě Láhaur; k akci se údajně přihlásila pákistánská větev Talibanu.
7. července - Sebevražedný atentátník odpálil nálož v davu šíitských náboženských poutníků v severní části Bagdádu: 70 mrtvých.
9. července - Dvojitý sebevražedný útok na severozápadě Pákistánu ve vesnici v oblasti Mohmand si vyžádal nejméně 102 obětí.
11. července - Při pumových útocích v ugandské Kampale zahynulo na 76 lidí. Nálože explodovaly, když lidé přišli sledovat finále MS ve fotbale.
17. srpna - Sebevražedný atentátník zabil v náborovém středisku irácké armády 69 vojáků.
25. srpna - Bezprostředně po odchodu posledních příslušníků amerických bojových jednotek otřásla Irákem ničivá vlna útoků: nejméně 53 mrtvých.
3. září - Na 70 lidí zahynulo po sebevražedném útoku na procesí šíitských muslimů v západopákistánské Kvétě.
31. října - Útok na římskokatolický kostel v Bagdádu: zahynulo 53 osob.
2. listopadu - Při koordinované sérii 11 pumových útoků pomocí náloží v automobilech zahynulo na šíitských předměstích Bagdádu nejméně 113 lidí.

2011:
18. ledna - Na 66 lidí zabil sebevražedný atentátník, který zaútočil u náborového střediska policie v iráckém městě Tikrít.
29. března - Nejméně 56 lidí bylo zabito při útoku skupiny ozbrojenců na budovu regionálních úřadů v Tikrítu v centrální části Iráku.
13. května - Nejméně 80 mrtvých si vyžádaly dva sebevražedné útoky ve městě Čársadda na severozápadě Pákistánu.
22. července - Dva útoky v Norsku, při nichž pravicový extremista Anders Breivik zabil 77 lidí.
15. srpna - Při sérii pumových útoků v několika městech Iráku bylo zabito na 74 lidí.
4. října - Nejméně 70 lidí zemřelo v somálské metropoli Mogadišu při bombovém útoku na vládní budovu.
6. prosince - Nejméně 56 osob zabil atentátník, který se odpálil v centru Kábulu před mešitou.
22. prosince - Při několikanásobných útocích v Bagdádu zemřelo 60 lidí.

2012:
5. ledna - Nejméně 68 lidí přišlo o život při dvou pumových útocích v šíitských čtvrtích na severu Bagdádu.
14. ledna - Na 53 lidí bylo zabito při atentátu sebevražedného útočníka proti šíitským náboženským poutníkům u jihoiráckého města Basra.
10. května - Na 55 mrtvých si vyžádaly dvě exploze v syrském Damašku.
21. května - Útok sebevražedného atentátníka v jemenském Saná: na 96 mrtvých.

(ČTK)

Vydáno pod