Poslední křeč Muammara Kaddáfího?

Tripolis - Oddíly Muammara Kaddáfího se dnes krátce zmocnily hlavního ropného vývozního terminálu Marsá al-Briga, opozice jej ale získala zpět. Vojáci libyjského vůdce stále drží metropoli Tripolis, kde dnes z dosud neznámých příčin u hotelu Rixos explodoval kamion. O udržení pozic na okraji města ale musí tvrdě bojovat. Pod kontrolou mají i dvě strategická města západně od metropole. Opozice, která žádá o vojenskou pomoc, připravuje pochod k Tripolisu z východu. Itálie varuje, že by libyjský vůdce mohl sáhnout k nějakému zoufalému činu. V dnešním projevu zopakoval, že moc v Libyi patří lidu.

Podle původních zpráv se Kaddáfího jednotky zmocnily Brigy a bombardovaly další východolibyjské město Adžedábíja. Libyjská vláda to však popírá. Opozice ale tvrdí, že zprávy o bojích jsou jen součástí Kaddáfího psychologické války. Podle svědků se nicméně k městu přibližují Kaddáfího jednotky. U západního okraje města se shromažďují síly opozice, aby se připravily na boj s Kaddáfího vojskem.

Další části země nyní ovládá libyjská opozice, povstalcům se podařilo odrazit dvě mohutné ofenzivy ve městě Benghází a ubránili i město Závíja. Zatím drží také Misurátu a horský Zintán, přišla ale o strategický Gharján nad Tripolisem. Město Sabráta, ležící západně od metropole, prý opakovaně padá do rukou tábora Kaddáfího a opozice, momentálně je v rukou Kaddáfího. Podle listu The Washington Post žádá opozice na východě o mezinárodní vojenskou intervenci. Nikoli však o vyslání pozemních vojsk, nýbrž o podporu v podobě leteckých útoků, o zbraně a také o zajištění bezletové zóny.

Kaddáfí: Všechna moc patří lidu

Během vystoupení na oslavách výročí zavedení přímé vlády lidu Kaddáfí dnes před svými stoupenci prohlásil, že moc v Libyi patří libyjskému lidu. Není tu prezidentský systém a zemi podle něj nevládne žádná rodina. Sám prý nemá funkci, ze které by mohl odstoupit. Plukovník opakoval, že svět nerozumí systému, na jehož základě Libye funguje. „V našem systému státního zřízení není místo pro krále, prezidenta ani lídra,“ shrnul Kaddáfí, „vrazíme prsty do očí těm, kteří pochybují, že Libyi vládne někdo jiný, než její lid.“

Hovořil o přímé demokracii, zakotvené v takzvané Zelené knize, což je jeho politický manifest sepsaný v 70. letech. Oslavy souvisejí s jednáním Všeobecného lidového kongresu v březnu 1977. O dva roky později se Kaddáfí stal vůdcem libyjské revoluce, do roku 1979 byl generálním tajemníkem Všeobecného lidového kongresu.

Muammar Kaddáfí k nepokojům v Libyi:

„Byli zabiti poklidně protestující lidé. Pokud by v Americe, Franci a kdekoli jinde lidé zaútočili na vojenské sklady a pokusili se ukrást zbraně, stříleli by na ně.“

Kaddáfí také vyzval OSN a NATO, aby vyšetřily události v Libyi, protože při nich podle něj šlo o spiknutí, jehož cílem byla kolonizace Libye a zmocnění se její ropy. Podobně jako v minulých svých projevech připsal vinu za nepokoje teroristické síti al-Káida.

Obětí násilí je už 6000

Žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo dnes oznámil, že soud má dostatek podkladů pro to, aby zahájil shromažďování důkazů o násilí v Libyi. Prošetřením událostí v Libyi pověřila soud Rada bezpečnosti OSN. Žalobce dnes rovněž informoval, že počet obětí násilí v zemi je již přes 6 tisíc, zítra proto představí seznam zločinů, kterými se bude soud zabývat. Následně by mohl vydat mezinárodní zatykače na osoby, které jsou za násilí zodpovědné.

USA vyslaly válečná plavidla, Libyi hrozí humanitární krize

Do Suezského průplavu dnes vpluly dvě americké obojživelné bojové lodě Kearsarge a Ponce a ve Středozemním moři by měly být odpoledne. Na plavidle Kearsarge je 2 000 mužů. Od pondělka už je ve Středomoří americký torpédoborec Barry. Washington tvrdí, že lodě budou využity spíš k řešení humanitárních problémů spojených s děním v Libyi.

Byla zahájena repatriace lidí prchajících z Libye

Británie, Francie a islámské státy zahájily repatriaci lidí prchajících z Libye. Do Tuniska jich prý míří až 10 tisíc denně, těsně za libyjskými hranicemi je jich 140 tisíc. Británie už otevřela leteckou cestu pro dopravu Egypťanů uvízlých na tunisko-libyjské hranici. Organizace islámské konference zřídí na tuniské a egyptské straně hranice dvě plně vybavené polní nemocnice. Hodlá také otevřít provizorní útulek pro 10 000 lidí, které bude zásobovat potravinami.

K masové evakuaci uprchlíků na libyjsko-tuniských hranicích, kde situace dosáhla kritického bodu, už vyzvala OSN. Podle vysokého komisaře pro uprchlíky zažila hranice od 20. února nápor až 75 tisíc lidí, dalších asi 70 tisíc lidí odešlo z Libye do Egypta. Uprchlíci se chtějí z Libye dostat za každou cenu. Pokoušejí se prorazit zátarasy a přelézt betonovou zeď, která území obou států odděluje. Pohraniční stráž ztrácí nad zoufalým davem kontrolu.

V Libyi je podle italských odhadů 1,5 milionu nelegálních uprchlíků. Odcházejí směrem na východ a na západ, ale část z nich zřejmě zamíří také do Itálie. Ministr ekonomického rozvoje Paolo Romani se rovněž obává, že se Kaddáfí pokusí zachránit svůj režim i nějakým zoufalým činem.

Barroso: Kaddáfí musí odejít

Podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa násilné nepokoje a střety v Libyi zřetelně ukazují, že nastal čas, aby libyjský vůdce Muammar Kaddáfí odešel. Situace v této severoafrické zemi je nepřijatelná. Generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Amr Músá dnes na úvod zasedání ministrů zahraničí ligy prohlásil, že situace v Libyi je tragická a že ji nelze tolerovat.

  • Libyjská armáda autor: Ben Curtis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2363/236294.jpg
  • Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí při projevu k výročí zavedení přímé vlády lidu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2364/236332.jpg
  • Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí při projevu k výročí zavedení přímé vlády lidu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2364/236333.jpg
  • Ozbrojenci v Libyi autor: Ben Curtis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2363/236295.jpg