Falešné čínské součástky ohrožují vybavení americké armády

Washington - Vybavení armády Spojených států je rizikové, protože obsahuje velké množství čínských padělků značkových elektronických součástek. Zjistil to vlivný výbor amerického senátu pro ozbrojené složky během ročního vyšetřování. Jenom v bojových letounech se našlo 1 800 falešných součástek a jejich celkový počet se odhaduje na milion. Výbor viní jednak americké dodavatelské firmy, ale také Čínu za to, že proti výrobě padělků nezasahuje. Stav pokládá za ohrožení národní bezpečnosti.

Americký senátní výbor upozorňuje na falešné čínské součástky, které jsou součástí vybavení armády. To prý přitom ohrožuje bezpečnost a zvyšuje národní bezpečnostní rizika, stejně jako tím narůstají výdaje Pentagonu. Z Číny pochází údajně více než 70 procent z odhadem milionu podezřelých komponentů.

Zpráva výboru přitom varuje před tím, aby se armáda spoléhala na tyto „malé, neuvěřitelně sofistikované součástky“, které jsou třeba součástí vizuálních systémů, rádií a GPS navigací. Jejich selhání by prý totiž mohlo ohrozit americké vojáky. Falešné čínské součástky jsou prý v amerických helikoptérách, stejně jako ve vojenských nákladních letadlech.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Ve skutečnosti vznikají součástky rozebráním vyřazené elektroniky. Nově zabalené putují ke zbrojařům a od nich do arzenálu největší armády světa. Padělanou techniku nalezli vyšetřovatelé na válečných lodích, vrtulnících nebo třeba v dopravních letadlech Hercules. Padělané součástky jsou až desetkrát levnější.

John McCain, senátor, člen Výboru pro ozbrojené síly:

„Tvrdí, že prodávají armádní čipy, které jsou odolnější a mohou fungovat za extrémních teplot.“

Komise současně kritizuje Čínu za to, že proti padělatelským továrnám nezasahuje, navíc prý pracovníci výboru, kteří chtěli záležitost v Číně vyšetřit, nedostali vízum. „Falešné elektronické součástky se v Číně otevřeně prodávají na veřejném trhu,“ tvrdí zpráva.  

Podezřelé součásti by měl registrovat mimo jiné zvláštní program amerického ministerstva obrany (GIDEP). Ten ale mezi lety 2009-2010 přijal jen 217 zpráv týkajících se falešných komponentů. Situaci by ale mohl zlepšit zákon, který v prosinci podepsal prezident Barack Obama. Má zabránit tomu, aby se padělané součástky dostávaly do země, a omezit zajišťování součástek od neznámých dodavatelů.