Svým hlídačům proklouzl i bratr slepého disidenta

Peking - Bratr slepého čínského disidenta Čchen Kuang-čchenga utekl z přísně střežené vesnice Tung-š'-ku v provincii Šan-tung. Pětapadesátiletý Čchen Kuang-fu se v Pekingu setkal s právníkem Ting Si-kchuejem, aby s ním prodiskutoval kauzu svého syna Čchena Kche-kueje. Ten je ve vězení a je obviněn z pokusu o zabití, protože bránil domácnost nožem, když tam po strýcově útěku vnikli zástupci úřadů.

Čchen Kuang-fu odešel z domu v úterý před úsvitem, proklouzl mezi příslušníky bezpečnostních sil střežících vesnici a poté utíkal pryč přes pole a vyhýbal se cestám. Policie mu podle jeho slov bránila opustit vesnici a vyhrožovala mu, že jeho dvaatřicetiletý syn dostane přísnější trest, pokud poskytne rozhovor sdělovacím prostředkům. „Ale mám pocit, že mu vysoký trest dají stejně, tak proč bych nemohl něco říct?“ prohlásil v rozhovoru pro Reuters. „Řekl jsem jim, že pro jejich tvrzení není právní podklad, ale jsou založená jen na jejich moci a libovůli rozhodnout o osudu Čchen Kche-kueje. Z tohoto hlediska nikdy nebudu schopný to přijmout,“ dodal s tím, že se hodlá brzy vrátit zpátky do vesnice.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Disident Čchen Kuang-čcheng už je i s rodinou ve Spojených státech, kde bude studovat na Newyorské univerzitě. V Číně protestoval proti nuceným potratům nebo sterilizaci v souvislosti s čínskou politikou jednoho dítěte. Za to byl v roce 2006 odsouzen do vězení, kde si odpykal čtyři roky. Poté byl převezen do domácího vězení, odkud po několika letech utekl na americkou ambasádu. Někteří jeho vysvobození považují za historický milník.

Vydáno pod