Po bitce je ukrajinský parlament zablokovaný

Kyjev - Ukrajinský parlament je po včerejší rvačce v patové situaci. Opoziční poslanci obsadili řečnickou tribunu a zablokovali činnost zákonodárného sboru. Poslanci se včera porvali kvůli zákonu, který umožňuje používat ruštinu jako oficiální jazyk na úřadech v ruskojazyčných oblastech.

Dnes obsadilo asi 40 poslanců opozičního Bloku Julije Tymošenkové a strany Naše Ukrajina-Národní sebeobrana řečnický pultík. Rozvinuli tady transparenty. Reagují tak na včerejší události. 

Včera totiž vypukla v ukrajinské Nejvyšší radě rvačka, při níž padaly rány pěstí a tekla krev. Poprali se poslanci prozápadní opozice se zákonodárci ze strany prezidenta Viktora Janukovyče. Mykolu Petruka z opozičního Bloku museli odvézt do nemocnice, měl zranění na hlavě. Jiný poslanec zase skončil s roztrženou košilí. 

Podle dnešního Lytvynova vyjádření rvačka ukázala, že „parlamentarismus v zemi je mrtvý“. Navrhl proto, aby byla Nejvyšší rada rozpuštěna a aby byly vypsány předčasné volby. Řádné volby se přitom mají konat letos 28. října. 

To, že se ukrajinským poslancům nepodařilo udržet nervy na uzdě, není ničím výjimečným. V září 2010 některým z nich podobným způsobem povolily během diskuze o vládním úsporném programu.

Před parlamentem se dnes sešlo asi 150 lidí, mnoho z nich s sebou přineslo plakáty s hesly volajícími po ochraně ukrajinštiny. Odpůrci zákona považují používání ukrajinštiny za zásadní kritérium suverenity země a tvrdí, že posilování ruštiny povede k udržení Ukrajiny v ruské sféře vlivu.

Pokud zákon projde, výrazně posílí roli ruštiny v důležitých oblastech, jako je Donbas, průmyslový a těžební region nedaleko hranic s Ruskem, nebo na jihovýchodě země a na Krymu. Lidé žijící v rusky mluvících oblastech by se mohli třeba domáhat toho, aby se jejich dětem dostalo kompletního základního vzdělání v ruštině. Ti, kdo by chtěli udělat kariéru třeba v místní správě, by už nemuseli dokazovat, že dostatečně dobře ovládají ukrajinštinu. Kritici zákona tvrdí, že v regionech, kde lidé v každodenním životě využívají ruštinu, ukrajinština postupně vymizí. Takovýto právní předpis by naopak přivítala Moskva, která si stěžuje na to, že jazyková práva lidí mluvících rusky jsou na Ukrajině porušována, a tlačí na prezidenta Janukovyče, aby dodržel svůj volební slib a postaral se o to, že ruština bude uznána jako státní jazyk.

Vydáno pod