Ahmadínežád vyzývá k jednotě země proti zahraničním nepřátelům

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes vyzval nově zvolený parlament, aby stál po jeho boku proti všem zlým státům, které podle něj obklíčily Írán. Výzva se podle agentury AP jeví jako apel na adresu konzervativní opozice, která v nedávných parlamentních volbách rozdrtila Ahmadínežádovy spojence.

„Zlí se nyní mobilizují ze všech směrů s cílem vyvinout tlak proti Íránu. Odolat tomu a odstranit je - to je hlavní prioritou dneška,“ prohlásil bez dalšího upřesnění íránský prezident na prvním zasedání parlamentu. Jeho projev vysílala íránská televize v přímém přenosu.

Írán čelí sankcím západních zemí, které obviňují Teherán, že se snaží vyvinout atomovou zbraň. Írán to odmítá a ujišťuje, že jeho jaderný program má sloužit jen civilním účelům. Pod různými záminkami však neumožňuje všechny inspekce, které na jeho území chtějí provádět experti OSN.

Země chce vybudovat další blok jaderné elektrárny

Írán chce příští rok začít budovat nový blok jaderné elektrárny v jihozápadním Búšehru. Oznámil to dnes v íránské televizi šéf íránského jaderného programu Ferejdún Abbásí Davání. Příští íránský kalendářní rok skončí z pohledu Evropanů 20. března 2014.

Íránci již v Búšehru jeden tisícimegawattový blok mají - tuto první jadernou elektrárnu v zemi i v regionu začala budovat v roce 1975 německá společnost Siemens. Po islámské revoluci v dubnu 1979 a následném íránsko-iráckém vojenském konfliktu však byly práce přerušeny; až v roce 1995 se Írán na pokračování projektu dohodl s Ruskem, které dokončený provoz Íráncům předalo loni v září. Abbásí Davání poznamenal, že plného výkonu první blok nedosáhne dříve než v listopadu.

Konzervativní přívrženci duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího získali ve volbách více než 75 procent poslaneckých křesel, čímž významně oslabili vliv Ahmadínežáda na místní politické scéně. Oba tábory se podle AP neshodují v ekonomických bodech, ale mají podobné postoje v zahraničních otázkách.

Tento týden se v Bagdádu konalo další kolo diplomatických jednání Teheránu se šesti velmocemi (pěticí stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německem). Írán dostal nabídky, které by v případě, že je přijme, mohly vést k uvolnění protiíránských sankcí. Rozhovory mají pokračovat 18. a 19. června v Moskvě.