Alžběta II. jako by na trůnu zkameněla

Londýn - Svět se překotně mění. Jedna jistota ale přetrvává. Alžběta II. pořád plní svůj slib, že bude celý život sloužit lidu a své rodině. Střídavě obdivovaná i odsuzovaná dáma je hlavou Spojeného království už 60 let. Přestože panovnicí původně být neměla, stala se živoucím symbolem britského království.

Alžběta žezlo převzala po smrti otce 6. února 1952. Jejími předky budované britské impérium se tehdy rozpadalo. Mládež se začínala bouřit proti tradicím i monarchii. A tak se stále častěji objevovaly projevy, které královně zrovna nelichotily. „To známe ze zuřivých karikatur, pohlednic, kdy královna sedí na nočníku s korunou, nebo je polonahá a podobně. To jsou suvenýry, které se skutečně prodávaly v Londýně v 60. letech,“ říká politolog Alexandr Tomský. 

S drobnou a tvrdohlavou dámou to ale ani nehnulo. Mnohem víc ji ale zasáhly nepříjemné události před dvaceti lety. Vyhořelo její oblíbené sídlo - hrad Windsor. Rozvedla se jí jediná dcera, syn Charles se oficiálně rozešel s princeznou Dianou. Rodinné potíže veřejně přetřásal bulvár. Sympatií ze strany veřejnosti se tehdy příliš nedočkala. 

Co všechno se dá prožít za 60 let kralování - Alžběta II. slaví (zdroj: ČT24)

Lid navíc miloval otevřenou a vřelou Dianu - a v královně viděl její pravý opak: odstup a chlad. O to těžší zkouška čekala Alžbětu II. v roce 1997, když Charlesova exmanželka zemřela při nehodě v Paříži. Královna se pět dní držela v pozadí ve Skotsku - i s princezninými syny. Veřejnost ji za to tvrdě kritizovala. Panovnice s prohlášením vystoupila až po nátlaku rodiny a premiéra Blaira. „To, co vám říkám teď, jako vaše královna a jako babička, říkám z celého srdce. Za prvé chci osobně vzdát čest Dianě,“ řekla tehdy a neobvyklý proslov zabral. 

Nepřátelství velké části veřejnosti se změnilo v úctu. Žena, která za 60 let na trůnu neposkytla jediný rozhovor, pak nechala lehounce nahlédnout do jinak pečlivě střeženého soukromí. Unikly informace třeba o tom, že naštvaná královna se uklidňuje plením záhonků. Navenek se přitom nic nezměnilo. „Ona vystupuje stále stejně, v tom je to její neuvěřitelné charisma. Ona jako by v té své roli úplně zkameněla,“ myslí si Tomský.

I tak si ale královna znovu dokázala získat přízeň. V těchto dnech, kdy slaví 60. výročí, ji podporuje až 80 procent Britů. Dodnes tak majestátně a rezervovaně reprezentuje rodinu i stát. A na popularitě královské rodiny se podílí i mladší generace. Hlavně princové William a Harry. Lesk monarchii vrátila loňská svatba Williama a Kate. Korunu poprvé oficiálně sám reprezentuje i princ Harry, který se podíval do Karibiku. 

Takové nadšení ale z monarchie nemají všude. A objevují se pořád hlasitější volání po konci královské vlády. Australani si sice schválili její zachování, ale nová premiérka je pro republiku - po smrti Alžběty II. Náladu lidí mimo Británii si uvědomuje i Její Veličenstvo. A královna dělá všechno pro to, aby korunu udržela. Doma na ostrovech se jí to zatím podařilo.

Kde všude vládne Alžběta II.
Zdroj: ČT24