Do mé manikúry vám nic není

Rijád – Saúdská Arabka si nenechala líbit, když jí chtěla náboženská policie vyvézt z obchodního centra kvůli tomu, že měla nalakované nehty. Rozhodně se postavila proti nim, vytáhla kameru a dala jim co proto. Pěkně od plic jim řekla, že do její manikúry jim nic není. Policistům mimo jiné doporučila, aby byli zdvořilí a usmívali se do kamery.

„Nikam nepůjdu. To bych ráda věděla, co mi můžeš udělat… Vláda vaše hlídky zakázala a jediné, co máte dělat, je lidem radit. Nenesete za mne žádnou odpovědnost a to, že si lakuju nehty, se vás netýká,“ volá žena na velitele hlídky. Video je vyvěšeno na serveru YouTube. 

Náboženská policie má v Saúdské Arábii dohlížet na dodržování mravů. Kontrolují třeba, zda muž a žena, kteří jsou spolu na veřejnosti, jsou příbuzní a nikoli jenom známí. Dohlíží také, aby byly ženy řádně zahaleny.

Od ledna ovšem náboženskou policii vede šajch Abdal Latíf bin Abdal Azíz, který se staví umírněně k setkávání mužů a žen. Dosud se v Saúdské Arábii na rozlišování prostředí na čistě ženské a mužské, například ve školách a na pracovišti, dbalo.