Na Zélandu zavraždili českou turistku

Wellington - Na Novém Zélandu byla zavražděna jednatřicetiletá česká turistka. Podle všeho se stala obětí muže, který byl už dříve trestán za sexuální násilí. Její tělo objevili policisté v neděli v lese na Jižním ostrově, kam se žena vydala na túru. Podle novozélandských úřadů o vraždě už byla informována rodina oběti, policisté nyní hledají svědky, kteří Češku viděli nebo vezli před tím, než byla zavražděna.

Žena pracovala na Zélandu od ledna na vinici Cromwell, odkud podle vyšetřovatelů vyrazila na výlet do města Timaru. Na místo ale nedojela. V sobotu odpoledne ji prý při stopování zastavil muž a poté unesl do odlehlé oblasti, kde se ji pokusil znásilnit. „Dovezl ji na místo a zřejmě dovedl tam, kde jsme ji našli a kde ji zavraždil,“ uvedl vyšetřovatel Greg Williams.

Mrtvá Češka byla nalezena nedaleko města Waimate a vedle jejího těla bylo objeveno také tělo třiačtyřicetiletého Novozélanďana Jasona Frandiho a jeho auto. Právě tohoto muže s kriminální minulostí úřady podezřívají ze spáchání vraždy. Okolnosti jeho smrti policisté neupřesnili. „Byla tam také lahev od alkoholu, kterou zřejmě přinesl podezřelý,“ doplnil Willams. Na místě činu se našly i stopy po zápasu mezi obětí a vrahem.

„To, co se zde stalo, velmi připomíná události z roku 2000,“ upozornil detektiv Williams. Tehdy Frandi unesl devatenáctiletou ženu a znásilnil ji, jeho oběť však útok přežila. Frandi byl za čin odsouzen ke třem a půl roku vězení. K mírnému trestu tehdy přispělo to, že Frandi u soudu vyjadřoval lítost nad svým činem. Jeho obhájci také tvrdili, že jejich klient trpí depresí a že chtěl po sexuálním útoku spáchat sebevraždu.

Williams dále uvedl, že policie Frandiho rovněž vyšetřovala pro podezření ze zneužívání dětí. Obvinění ale nevznesla, protože chtěla ještě prověřit některé informace o podezření. Zpráva o vyšetřování se ale podle policistů v sobotu dostala k Frandimu. Policisté se ho proto pokusili ihned zadržet, v místě jeho bydliště ho však už nezastihli. O několik hodin později rodina ohlásila Frandiho jako pohřešovaného. 

Na Novém Zélandu našli mrtvou Češku (zdroj: ČT24)