Syrský prezident dostal od povstalců ultimátum

Damašek - Syrští povstalci dali dnes prezidentu Bašáru Asadovi 48hodinové ultimátum na to, aby se podřídil mezinárodnímu mírovému plánu na ukončení násilí v zemi. Jinak prý bude čelit důsledkům. Velitel pozorovatelské mise OSN Robert Mood oznámil, že se dnes na východě Sýrie našla těla 13 lidí. Oběti měly ruce spoutané za zády. Mnohé z nich byly střeleny zblízka do hlavy. „Generál Mood je značně znepokojen tímto otřesným a neomluvitelným činem,“ stojí v prohlášení mise. „Vyzývá proto všechny strany, aby ukončily násilí,“ píše se v něm dál. Zároveň tábor syrského prezidenta opustil syrský generální honorární konzul v Kalifornii. „Nemohu již déle snášet svědectví takovýchto barbarských zločinů,“ prohlásil podle americké veřejné rozhlasové stanice NPR.

„Ultimátum vyprší v pátek ve 12:00 (11:00 SELČ), pak budeme zproštěni všech závazků a budeme bránit a chránit civilisty, jejich vesnice a města,“ oznámilo velení opozičních ozbrojených sil v prohlášení.

Podobně umíraly i oběti pátečního masakru v Húlá. Tady zemřelo 108 lidí. Vyvolalo to velké rozhořčení na mezinárodní diplomatické scéně. OSN zvažuje další tlak na syrský režim, tyto snahy ale maří Rusko. To si myslí, že nové kroky kvůli pátečnímu masakru by byly předčasné. 

Ilustrační foto
Zdroj: Kaveh Kazemi/ISIFA/Getty Images

Náměstek ministra zahraničí Gennadij Gatilov prohlásil, že Rusko by nepodpořilo vojenskou intervenci. „Situaci by to zhoršilo nejen v Sýrii, ale i v celé oblasti a mělo by to nepředvídatelné důsledky,“ myslí si. Rusko by ale podle něj bylo pro diskusi o „dodatečných mechanismech na podporu mírového plánu zmocněnce Kofiho Annana“. 

Tayyip Erdogan, turecký premiér:

„Je kruté mlčet proti tyranství nebo omlouvat kruté činy. Přihlížet tomu je stejné jako být jedním z tyranů. Nemohli jsme zůstat potichu tváří v tvář takovému jednání.“

Rusko dnes zároveň označilo za „kontraproduktivní“ vyhošťování syrských diplomatů ze západních států, protože se tak prý uzavírá kanál působení na vládu prezidenta Bašára Asada.

Podle BBC postoj Ruska maří naděje na vyvíjení většího tlaku vůči Damašku. Situaci bude dál řešit Rada OSN pro lidská práva, která na pátek svolala mimořádné jednání.

Povstalci dali Asadovi ultimátum (zdroj: ČT24)

Proti vojenské intervenci je i Čína. „Základní cestou k řešení krize je podpora Annanova úsilí,“ shoduje se se stanoviskem Ruska čínské ministerstvo zahraničí. 

Kvůli masakru v Húlá 11 států vyhostilo syrské diplomaty.  České ministerstvo zahraničí dnes předvolalo syrskou chargé d'affaires v Praze, jíž tlumočilo „jednoznačné odsouzení“ masakru v Húle a žádost, aby viníci byli potrestáni. V Sýrii o řešení situace jednal s prezidentem Asadem zvláštní vyslanec OSN Kofi Annan.