Ve Walesu mají recept na šetrné i stylové bydlení

Cardiff – Po celém světě přibývají místa, kde se lidé rozhodli navzdory moderním trendům žít v tradičním sepětí s přírodou. Mezi komunity, jejichž členy omrzel shon velkoměst, se řadí i vesnice uprostřed Preselských hor v západním Walesu. Tamní rodiny dokazují, že lze žít ekologicky, levně a navíc v hezkém prostředí připomínajícím hobití příbytky z fantasy ság.

Obyvatelé odlehlé velšské vesnice se po vzoru mnoha světových komunit rozhodli žít blíž k přírodě, myslet a stavět ekologicky. Příkladem je rodina Simona Dalea, který vztyčil svůj dům jen se základním nářadím za pouhé čtyři měsíce. Celá stavba ho vyšla v přepočtu na pouhých 130 tisíc korun. „Na krov střechy posloužily kmeny, které jsou z našeho lesa asi 500 metrů odsud. Navrch jsme naskládali balíky slámy jako izolaci a to celé jsme přikryli gumovou fólií, která se používá na bazény. Na ni pak přišly drny, aby to drželo a vypadalo pěkně,“ popisuje Dale stavbu střešní konstrukce.

Jeho dům má jedinou prostornou místnost, kde vznikne soukromí jednoduchým zatažením závěsů. Krátká zeď odděluje kuchyň, kde kamna na dřevo vytápějí celou stavbu. Malé solární panely pak zajišťují omezenou dodávku elektřiny na svícení a dobíjení baterií. „Dívali jsme se, co je kolem nás. Jsou tu stromy, jíl, kameny. Z toho všeho můžeme stavět,“ dodává Dale.

  • Ekovesnice ve Walesu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3630/362906.jpg
  • Ekovesnice ve Walesu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3630/362907.jpg
  • Ekovesnice ve Walesu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3630/362905.jpg
  • Ekovesnice ve Walesu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3630/362903.jpg

Vesnička nemá rozvod vody, a tak jsou její obyvatelé zcela závislí na blízkém prameni. Na praní a zalévání zahrad používají vodou dešťovou. Pěstování zeleniny a ovoce je důležitou součástí jejich života. Přebytky prodávají do blízkých osad.

Další obyvatelka Casandra Lishmanová přišla i s rodinou z Londýna. Dnes pořádá kurzy o tom, jak lze dobře vyžít z kusu země. „Pro mě je to hodně o spojení s půdou a schopnosti zajistit sebe a rodinu, místo toho, abych chodila do samoobsluhy a kupovala polotovary. Dřív mi to přišlo nereálné, ale teď to dokážu. A říkám to i lidem na kurzech,“ sdělila Lishmanová.

Těch, které rakový způsob života zaujal, je totiž čím dál víc. V osadě vyrůstají stále nové ekologické domy a zdejší obyvatelé doufají, že svým přístupem inspirují i další lidi nejen v Británii, ale i jinde ve světě.

Eko-vesnice podle Tolkiena (zdroj: ČT24)