Podezřelý z vraždy Politkovské je z vazby v domácím vězení

Moskva – Moskevský soud dnes propustil z vazby do domácího vězení Dmitrije Pavljučenkova, který je podezřelý z účasti na vraždě opoziční novinářky Anny Politkovské. Tu vrah před jejím domem zastřelil v říjnu roku 2006. O zmírnění vazby na domácí vězení žádali sami vyšetřovatelé, kvůli zdraví podezřelého. Pavljučenkov jako jediný z obviněných přistoupil na dohodu s vyšetřovateli a vypovídal.

Obhajoba dalších spoluobviněných se pozastavuje nad propuštěním Pavljučenkova, kterému za podíl na vraždě hrozí až doživotí. Prý jej obžaloba „uplácí“ za lživé výpovědi. I podle médií byl Pavljučenkov nejspíše odměněn za „správná“ doznání. Měl vypovědět, že si vraždu objednal emisar čečenských rebelů Achmed Zakajev a uprchlý oligarcha Boris Berezovskij, žijící v londýnském exilu. 

Pavljučenkov měl v roce 2006 jako tehdejší příslušník tajného policejního oddílu přijmout objednávku vraždy Politkovské. Za tím účelem pak dal dohromady zločineckou skupinu, ve které rozděloval jednotlivé úkoly. Řídil i sledování oběti a opatřil vrahovi zbraň s tlumičem. 

Podle vyšetřovatelů ale zakázku na likvidaci novinářky dostal v létě 2006 čečenský obchodník Lom-Ali Gajtukajev, který pak do skupiny pachatelů zapojil plukovníka Pavljučenkova, tehdy náčelníka moskevské „sledovačky“. Do vraždy byli zapleteni i sourozenci Machmudovovi a někdejší policista Sergej Chadžikurbanov. Pavljučenkov prý předal informace ze sledování reportérky Rustamu Machmudovovi, který pak vraždu prý spáchal.  

Rustam Machmudov byl po letech skrývání koncem loňského května zatčen v Čečensku, koncem srpna pak byl zadržen i Pavljučenkov a následující měsíc byl Gajtukajev, již dříve odsouzený za zosnování vraždy jednoho podnikatele na Ukrajině, převezen do moskevské věznice. 

Nynější vyšetřování případu Politkovské je již druhé. První zkrachovalo poté, co moskevský soud v únoru 2009 osvobodil všechny obviněné pro nedostatek důkazů. Nynější a předchozí verze vyšetřovatelů se liší jen v detailech.