Putin zamířil za Lukašenkem

Minsk - Staronový ruský prezident Vladimir Putin se na svou první zahraniční cestu vydal do Běloruska, které navzdory občasným polemikám zůstává věrným spojencem Moskvy. Je na ní ve svých častých konfliktech s Evropskou unií stále závislejší. Podle oficiální zprávy Kremlu návštěva symbolizuje „zvláštní charakter“ vztahů mezi oběma zeměmi. Z Běloruska odletí Putin v pátek do Berlína a po několika hodinách v německé metropoli odcestuje ještě do Paříže.

Putin na schůzce s Lukašenkem jednali mimo jiné o ekonomických záležitostech a nové půjčce, kterou by měla Moskva Minsku poskytnout. „Bělorusko zůstává věrným přítelem Ruska,“ prohlásil Lukašenko po schůzce s ruskou hlavou státu. Také řekl, že s pomocí Moskvy získá jeho země brzy „nejmodernější jadernou elektrárnu na světě“. Svůj první nukleární energetický komplex i přes velké protesty Litvy plánuje Bělorusko postavit nedaleko hranic s touto unijní zemí.

Oficiálním rámcem návštěvy je 20. výročí navázání diplomatických styků Ruska s nezávislým Běloruskem. O prvním cíli Putinovy zahraniční cesty po návratu do Kremlu se dlouho spekulovalo. Původně plánovanou návštěvu summitu G8 v americkém Camp Davidu prezident odvolal, do Kazachstánu za sebe poslal premiéra Dmitrije Medvěděva. Volba Minska podle ruských médií vychází z preferencí ruské zahraniční politiky, v nichž na prvním místě stojí postsovětský prostor a „blízké zahraničí“.

Rusko-běloruská témata
Zdroj: ČT24

Vladimír Votápek, analytik mezinárodních vztahů:

„Putin nechce zbytečně živit postsovětské republiky, přispívat na jejich ekonomiku, ale chce je mít pod kontrolou. Některé země jsou bohaté - těží ropu, plyn, jako například Ukrajina. Některé jsou extrémně chudé a Rusku mohou nabídnout jen geostrategickou polohu.“

Ekonomika na prvním místě

Hlavním tématem jednání měla být podle ruských médií ekonomika - vedle spolupráce při budování běloruské jaderné energetiky také zvažované vytvoření nové společnosti, která by spojila běloruskou automobilku MAZ a ruský Kamaz.