Breivik se před masakrem nadopoval

Oslo – Anders Behring Breivik byl před loňským masakrem nadopovaný. Podle forenzního toxikologa si namíchal koktejl z efedrinu, kofeinu a aspirinu. Breivik loni 22. července zabil v Oslu a na ostrově Utöya 77 lidí. Teď je před soudem, hrozí mu 21 let vězení, nebo doživotní pobyt v psychiatrické léčebně. To podle toho, zda soud uzná, že není psychicky zdravý.

Záznamy z večera po zatčení Breivika prý ukazují na to, že vrah vypadal jako zdrogovaný, našly se u něj stopy efedrinu. Vypověděl to u soudu norský profesor toxikologie Jörg Mörland. Že si namíchal podpůrný koktejl, potvrdil i sám Breivik. „Udělal jsem si ho sám ze tří přísad, dávkování bylo přitom o polovinu silnější, než jsou produkty v obchodech,“ řekl.

Breivik přitom přiznal, že vyzkoušel různé kombinace léků, aby zjistil, jak na jeho tělo fungují. Kromě jiného i anabolické steroidy. Profesor Mörland k tomu řekl: „Pokud vím steroidy nemají vedlejší účinky, ovšem nemohu vyloučit možnost, že mohly přispět k agresivitě a nervozitě.“

Věznice najme lidi, kteří budou hrát s Breivikem šachy a florbal

Norská věznice Ila plánuje najmout zaměstnance, kteří budou atentátníkovi Andersi Behringovi Breivikovi dělat „profesionální společníky“. Vedení káznice se obává toho, že by Breivik mohl vzít spoluvězně jako rukojmí a žádat pak cestu ven. Proto chce atentátníka i po odsouzení držet nějakou dobu v izolaci. Breivik je jediným vězněm v Norsku, pro něhož platí nejpřísnější bezpečnostní opatření.

„Obava, že Breivik vezme rukojmí a pomocí výhrůžek se dostane na svobodu, je důvodem, proč tento muž v případě odsouzení k trestu vězení bude mít v Ile nadále mimořádné podmínky a blíže neupřesněnou dobu nebude mít možnost kontaktu se spoluvězni,“ řekl ředitel věznice Knut Bjarkeid.  

Věznice Ila
Zdroj: ISIFA/EPA/MORTEN HOLM

„Plánujeme ale pro něj profesionální společníky, jak z řad stávajících zaměstnanců věznice, tak nově přijatých lidí. Tak jsme to praktikovali již v minulosti s některými nevyrovnanými vězni. Tento plán může mít různé podoby, od účasti (Breivika) ve florbalovém týmu zaměstnanců věznice až po zájemce, které přijmeme, aby si s ním chodili zahrát šachy. Počítáme také s tím, že ho budou chodit navštěvovat členové norského Červeného kříže,“ dodal Bjarkeid. 

I kdyby ale soud uznal, že je Breivik psychicky nemocný, stejně by zřejmě zůstal ve věznici. Běžné psychiatrické léčebny v Norsku nemají dostatečná bezpečnostní opatření, aby ho mohly přijmout. Zřejmě by tak vzniklo speciální detenční centrum přímo ve věznici Ila. 

Vydáno pod