Fall Rath, tapaus Rath – česká kauza zajímá Němce i Finy

Praha - Korupční kauza poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zaujala i zahraniční média. Největší ohlas měla Rathova aféra na Slovensku, německá média upozorňovala na korupční nešvary v zemích někdejšího východního bloku. Pro finskou veřejnoprávní televizi byl Rathův případ dokonce podnětem k tomu, aby v Česku začala natáčet dokument o korupci ve vysoké politice.

Finská veřejnoprávní televize YLE v Česku natáčela tento týden, jednou z lokalit byla i Rudná u Prahy, kde měl někdejší hejtman Rath převzít sedmimilionový úplatek v krabici od vína. Případ se týká rekonstrukce zámku v Buštěhradě, na niž kraj čerpal prostředky z evropských fondů, což je také důvod, proč se o případ začala YLE zajímat.

Chystaný pětapadesátiminutový dokument v širší perspektivě sleduje korupci a netransparentní čerpání evropských strukturálních fondů. Dokumentaristé zprvu předpokládali, že nenaleznou dostatek materiálu. „Vždycky, když mluví o korupci v Evropské unii, tak se mluví zejména o Rumunsku a Bulharsku. A teď to ve skutečnosti vypadá, že i vy máte s korupcí velké problémy,“ řekl ČT24 dokumentarista YLE Marko Lönnqvist.

Finský štáb se tak dostal do paradoxní situace, protože oproti předpokladům musel nakonec mezi tématy vybírat. „Máme samozřejmě kauzu Davida Ratha a poté ProMoPro a Pražskou čističku. Pro nás byl velký problém omezit počet kauz, protože do jednoho filmu nemůžeme mluvit o všem,“ dodává Lönnqvist.

Německý tisk využil kauzu k tomu, aby čtenářům připomněl, že v Česku a dalších postkomunistických zemích je jedním z největších nešvarů úplatnost, osobní obohacování a protekcionismus při zadávání veřejných zakázek. Frankfurter Rundschau pak Ratha charakterizoval jako „politický supertalent s manýry Ramba“, který má vždy připraven „verbální samopal“, aby řečnickými prostředky odrovnal politické protivníky.

Americký list The Washington Times zase obvinění z korupce vysokého politika postavil do souvislosti s nedávnými protesty důchodců a odborářů.

„Prípad Rath“ podle Pravdy? Největší politický skandál po roce 89

Tradičně největší zájem o dění v Česku jeví ale média na Slovensku, a proto není výjimkou ani případ Davida Ratha. Slovenský list Pravda kauzu označil za „největší politický skandál v Česku od roku 1989“, stejně se vyjádřil i rakouský Die Presse. Deník Sme zadržení nyní již exhejtmana komentoval slovy, že Češi mohou mít po letech konečně pocit, že jistí si už nemohou být ani vlivní lidé. Není to však prý zásluha politiků, ale nové generace soudců, státních zástupců a policistů.

Polsko, které aktivně podporuje demokratická hnutí na Ukrajině či v Bělorusku, mimo jiné zaujalo, že se Rath označil za oběť politického spiknutí a přirovnal se k vězněné ukrajinské expremiérce Juliji Tymošenkové.

Rathův případ bedlivě sleduje Evropská komise, protože policie řeší možné zneužívání unijních dotací, belgický tisk se ale Rathovi nijak vážně nevěnoval.

Reportáž Pavla Šimka a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)