Při útoku levharta zraněno v Indii 17 osob

Dillí - Zraněním sedmnácti lidí a smrtí levharta skončil jeho výlet do jedné z vesnic v Indii. Lesníci museli vyplašenou šelmu zabít v sebeobraně. Útoky divokých zvířat na člověka jsou v Indii čím dál častější kvůli odlesňování a zvětšování osídleného území.

Boj na život a na smrt vyhrál člověk. Lesníci sice nejdřív zasáhli zvíře uspávacími šipkami, kolem levharta se ale ihned shlukl dav vesničanů. Vyplašené zvíře na ně ještě dokázalo zaútočit a několik z nich zranilo. „Uspávací látce trvá deset minut, než začne působit. Lidé ale zvíře obklopili a začali křičet. Museli jsme ho proto v sebeobraně zabít,“ prohlásil lesník Gaurav Džóši.

Levharti jsou v Indii chráněni

V zemi žije levhartů zhruba sedm až deset tisíc. Jejich přirozené prostředí se ale kvůli rostoucí lidské populaci zmenšuje. Lesníci se sice snaží zvířata odchytit a dostat do rezervací. Lidé ale velmi často šelmy zahnané do kouta ještě předtím pobijí. Stále častější střety mezi zvířaty a člověkem tak většinou mívají stejného vítěze.

Levhart napadl 17 Indů (zdroj: ČT24)

Obyvatele vesnice v odlehlé oblasti indického státu Ásam zase vyděsila invaze velkých, jedovatých a agresivních pavouků. Pavouci, kteří se podle nich podobají tarantulím, už pokousali víc než desítku lidí, kteří se museli léčit v nemocnici. Hlášena jsou také dvě nepotvrzená úmrtí.

Úřady okamžitě přikročily k akci a hubily pavouky vykuřováním a rozstřikováním pesticidů. Na místo byl vyslán také tým specialistů, který potvrdil, že jde o pavouky příbuzné tarantulím, ale zatím neznámého druhu. Pavouk je podle nich agresivní a má silnější kusadla než běžní domácí pavouci. Vzorky zabitých jedinců poslali specialisté arachnologům mimo Ásam, kteří se druh pokusí identifikovat.

Vydáno pod