Asad prezidentem? Rusku už na tom nesejde

Peking/Moskva/Damašek - Analytici soudí, že Rusku přestává záležet na udržení prezidenta Bašára Asada u moci. K nelibosti Západu ale Moskva nemění názor na syrskou opozici a je stále na straně režimu. Moskvě přestává záležet na Asadově osudu, protože mu vyčítá průtahy s reformami, jež měly pomoci skoncovat s násilím. Náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov šel zatím vůbec nejdál, když řekl, že Rusko „si nikdy nekladlo udržení Asada u moci jako podmínku“. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mezitím vyzval ke svolání širší mezinárodní schůzky o krizi v Sýrii, na niž by měli být přizváni i zástupci Íránu a Turecka. Jednání by mělo podpořit hroutící se mírový plán zmocněnce OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Kofiho Annana. USA s přizváním Íránu k řešení krize ale nesouhlasí. V Damašku a na jeho předměstích mezitím pokračují prudké boje mezi armádou a ozbrojenou opozicí. Damašští obchodníci kvůli nedávnému masakru v Húlá už týden stávkují. Asad dnes jmenoval nového premiéra.

„Domníváme se, že je nutné svolat schůzku států, které mají skutečný vliv na různé opoziční skupiny v Sýrii. Jsou to všichni stálí členové Rady bezpečnosti OSN, vůdčí státy regionu, Turecko, a nesmíme zapomenout také na Írán, Ligu arabských států, Organizaci islámské spolupráce, přispět by mohla i Evropská unie,“ konstatoval Lavrov na jednání summitu členských zemí Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO). Schůzka by se měla lišit od schůzek Přátel Sýrie, jež jsou zaměřeny na podporu Syrské národní rady a jejích radikálních požadavků.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vzápětí v Baku prohlásila, že „je poněkud obtížné představit si přizvání země, která organizuje útoky Asadova režimu“. Americký ministr financí Timothy Geithner na pracovním setkání zástupců zemí podporujících syrskou opozici řekl, že více než 55 zemí je připraveno vyvinout „maximální finanční tlak“ na Asadovu vládu, aby ji přinutily ukončit boje. Doufá také, že země jsou připraveny podpořit i použití článku VII Charty OSN, který umožňuje využít sílu v případě ohrožení míru.

Francie plánuje začátkem července uspořádat v Paříži další setkání skupiny států, která si říká Přátelé Sýrie. Její členové jsou ochotni pomáhat syrské opozici a přejí si odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada. Rusko v dubnu označilo skupinu Přátel Sýrie za „destruktivní“.

Protesty v Sýrii
Zdroj: ČT24

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao se v úterý vyslovili proti zahraniční vojenské intervenci v Sýrii a násilné změně režimu v této zemi. Rusko a Čína dlouhodobě odmítají další kroky proti režimu syrského prezidenta Asada na úrovni Rady bezpečnosti OSN, v níž jsou stálými členy s právem veta.

Při dnešních bojích zahynulo nejméně 10 lidí

Nejméně deset lidí bylo dnes zabito při dalších násilnostech na různých místech Sýrie. V noci na dnešek se odehrávaly prudké boje mezi armádou a ozbrojenou opozicí v metropoli Damašku a na jeho předměstích. Syrské vojenské vrtulníky a tanky dnes druhý den bombardovaly povstalecké pozice ve středomořské provincii Latákíja. Jde o nejintenzivnější střety od loňského začátku revolty proti Asadovi.

Vzbouřencům se podle dostupných zdrojů daří zasazovat stále větší ztráty vládním jednotkám. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) vládní síly za poslední týden v bojích ztratily téměř 170 mužů; v úterý si boje v Sýrii vyžádaly 55 obětí (26 vládních vojáků, 19 civilistů, 10 opozičních ozbrojenců). Podle odhadů OSN si 15 měsíců trvající násilnosti v Sýrii vyžádaly 9 000 mrtvých, podle odhadů opozičních aktivistů více než 13 tisíc.

Sýrie má nového premiéra

Syrský prezident Bašár Asad dnes po parlamentních volbách, které se konaly minulý měsíc, jmenoval nového premiéra, jehož úkolem bude sestavit vládu. Stal se jím dosavadní ministr zemědělství Rijád Hidžáb, člen vládní Socialistické strany arabské obrody (Baas). Asad označil volby ze 7. května za příklad reforem, které v zemi zahájil. Opozice nicméně volby bojkotovala a prohlásila, že byly pečlivě připraveny režimem s cílem posílit Asadovo mocenské postavení.

Rozhovor s Hassanem Ezzedinem (zdroj: ČT24)

Damašští obchodníci stávkují ze solidarity k Húle

Obyvatelé syrské Húly, zmasakrované 25. května, volají o pomoc. Vláda je prý odřízla od zásobování, chybí jim věci základní potřeby. Damašští obchodníci se kvůli Húle, kde bylo brutálně zavražděno přes 100 lidí, odhodlali k zatím nejmasovějšímu projevu civilní neposlušnosti a už týden stávkují.

„Zastavili dodávky mouky, plynu a léků, vypínají elektřinu. Žádáme humanitární organizace a ochránce lidských práv, aby nám pomohli a otevřeli koridory pro dovoz základních potřeb,“ stojí v prohlášení, pod nímž je podepsáno húlské mediální centrum. Mnoho obchodníků v Damašku zavřelo dveře svých krámů. Postiženy jsou mnohé čtvrti, nedá se nakoupit na tržišti Starého města ani ve čtvrtích obývaných kritiky režimu, kde je uzavřeno 70 procent obchodů bez ohledu na to, že policisté chodí vyhrožovat, že obchody otevřou násilím.

Většina Syřanů dává přednost nákupům u maloobchodníků než v moderních samoobsluhách, takže stávku citelně vnímají.