Hlavní jemenské kmeny se přidaly k odporu proti prezidentovi

Saná – Protestní hnutí proti režimu prezidenta Alího Abdalláha Sáliha se rozrůstá. Dnes jej podpořili významní jemenští kmenoví vůdci a desetitisíce jejich ozbrojených mužů. O připojení k tomuto hnutí, jehož demonstrace si od konce ledna vyžádaly životy už 18 lidí, rozhodli na shromáždění v Amránu severně od metropole.

Vůdci dvou nejvýznamnějších kmenů v zemi, kde je klanová struktura velmi důležitá, se distancovali od prezidenta, který vládne Jemenu už 32 let. Jeden z vůdců kmene Hašíd, šajch Abdalláh bin Husajn Ahmar, oznámil, že vystupuje z prezidentovy strany Všeobecný lidový kongres na protest proti „represím vůči pokojným demonstrantům v Saná, Taizu a Adenu“. Hašídové jsou považováni za nejvýznamnější jemenský kmenový svaz. Je tvořen devíti kmeny, včetně kmene Saná, z něhož pochází prezident Sálih.

Lid chce pád režimu

Shromážděný dav členů příslušníků různých kmenů, včetně vůdců druhého nejvýznamnějšího a nejpočetnějšího kmene Bakíl, oznámení šajcha Ahmara nadšeně uvítal. Shromáždění kmenových vůdců a bojovníků v Amránu oznámilo, že od nynějška podporuje protestní hnutí proti prezidentovi, a jeho účastníci skandovali známé heslo demonstrantů „lid chce pád režimu“. Šajch Ahmar se už dříve přihlásil k protestnímu hnutí, když jako vůdce islamistického Jemenského spojenectví pro reformu (Al-Islá) spolu s dalšími opozičními stranami vyjádřil podporu protivládním demonstrantům.

Neklid v Jemenu inspirovaly nedávné události v Egyptě a v Tunisku, kde si masové demonstrace vynutily odchod dlouhodobých vládců. Jemenský prezident Sálih je u moci už 32 let. Hned na počátku protestních akcí organizovaných už několik týdnů především studenty Sálih slíbil, že v příštích prezidentských volbách v roce 2013 už kandidovat nebude. Kritiky režimu tím ale neuspokojil.

Desetitisíce Jemenců se v pátek sešly k hromadným bohoslužbám ve městech po celé zemi, aby se modlili za pád Sálihova režimu. Střety demonstrantů s policií v přístavu Aden, kde vyšlo do ulic přes 10 tisíc lidí, si podle dnešních upřesněných informací z nemocničních zdrojů vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných. Celkem tak bylo od začátku nepokojů v Jemenu zabito už 22 lidí.