V Afghánistánu umírali civilisté i vojáci NATO

Kábul – V Afghánistánu dnes umírali civilisté i vojáci. Při náletu NATO proti ozbrojencům zemřelo v provincii Lógar nejméně 15 civilistů, včetně žen a dětí. Na jihu země v provincii Kandahár zahynulo při sebevražedném pumovém útoku 22 lidí. Na východě Afghánistánu pak havaroval vrtulník mezinárodních koaličních sil, o život přitom přišli dva vojáci NATO.

Ve východní provincii Lógar dnes Severoatlantická aliance zaútočila poté, co tady prý ozbrojenci napadli afghánské a zahraniční vojáky. Afghánské a zahraniční síly obklíčily v odlehlé vesnici dům, kde se údajně měli setkat velitelé Talibanu. Talibance vyzvaly, aby se vzdali, dostaly se ale pod palbu. Síly NATO pak požádaly o leteckou pomoc. Zemřelo tady nejméně 15 lidí, některé zdroje hovoří až o 18 obětech. O život prý přišlo také osm velitelů Talibanu. NATO údajně zprávy o civilních obětech nemá. Zdejší kmenový vůdce ovšem tvrdí, že jednotky zasáhly dům, ve kterém se konala svatební oslava.

Lidé umírali i na jihu Afghánistánu. Celkem 22 osob přišlo o život v provincii Kandahár po sebevražedném bombovém útoku. K tomu se přihlásil Taliban. Útočník na motocyklu se odpálil u parkoviště plného lidí. Všechny oběti jsou civilisté. Některé zdroje hovoří o dvou útočnících. Druhý se údajně odpálil, až když se lidé seběhli na místo poté, co zaútočil ten první. 

Při havárii vrtulníku mezinárodních koaličních sil v Afghánistánu dnes zahynuli dva vojáci Severoatlantické aliance. Není zatím jasné, zda šlo o nehodu. Podle některých zpráv jsou oběti dva Američané. Příčiny pádu stroje se vyšetřují.