Za podivných okolností se oběsil čínský disident

Peking - Za podivných okolností zemřel významný čínský disident Li Wang-jang. Podle policie měl v nemocnici, kde se léčil, spáchat sebevraždu. Liova rodina ale takovou verzi odmítá. Aktivistu čínská policie zatkla v roce 1989 při protestech na náměstí Tchien-an-men v Pekingu. Přes 22 let pak strávil ve vězení, odkud byl loni kvůli špatnému zdravotnímu stavu propuštěn.

Dvaašedesátiletého disidenta našli mrtvého v nemocničním pokoji ve městě Šao-jang. Policie jeho smrt prošetřuje jako sebevraždu, zabavila jeho ostatky, aniž by k tomu jeho rodina dala souhlas. Nemocnice vydala prohlášení, že příčina smrti je neznámá.

Že by si sám Li něco udělal, popírá jeho rodina. „Večer předtím jsme byli spolu a Li Wang-jang nevykazoval žádné známky sebevraždy. Je to podivné. Li Wang-jang je muž silné vůle a pevného ducha,“ řekl jeho švagr Čao Pao-ču. 

Alan Leong, vůdce občanské strany:

„Všechny uvedené okolnosti nasvědčují tomu, že nešlo o sebevraždu. Byla to cena, kterou disident zaplatil za to, že poskytl krátký rozhovor hongkongské televizi, ve kterém napadl čínskou vládu.“

Nedávno odvysílala hongkongská televize rozhovor s Liem. Aktivista v něm vylíčil, jak ho ve vězení mučila hlídka. Zároveň zdůraznil, že svých kroků nikdy nelitoval a vždy věřil v boj za demokracii. „Každý jednotlivec je zodpovědný za to, aby byla jeho země v blahobytu. Za účelem urychlení této demokratické přeměny v Číně, za účelem vytvoření systému více politických stran, i kdybyste mi usekli hlavu, nikdy se nebudu ohlížet zpátky,“ prohlásil.

Proti verzi o sebevraždě svědčí i fakt, že Li byl v nemocnici pod přísným dohledem policie. Jeho lůžko střežila desítka policistů. Podle bojovníků za lidská práva v Číně našli mrtvého Liho jeho sestra a švagr. Visel prý na obvazu z okna nemocničního pokoje. „Nemůžeme vyloučit, že ho policisté, kteří ho střežili, umučili k smrti, a pak zfalšovali jeho sebevraždu,“ uvedlo k tomu Středisko pro lidská práva a demokracii v Číně. 

Li byl prý navíc kvůli špatnému zacházení ve vězení skoro hluchý a slepý a měl problémy s chůzí. „Jeho náhlá smrt vyvolává šok a podezření,“ uvádí také skupina v prohlášení.

Li býval dělníkem v Šao-jangu. Krátce po protestech na náměstí Tchien-an-men byl odsouzen na 13 let vězení za „kontrarevoluční činnost“. Nedlouho po jeho propuštění v roce 2001 byl znovu zatčen a odsouzen za „podněcování podvratné činnosti“ na dalších deset let.

Podezřelá smrt čínského disidenta (zdroj: ČT24)
Vydáno pod