Havárii vrtulníku v Peru nikdo ze 14 osob nepřežil

Lima - Peruánská policie objevila ostatky 14 cestujících vrtulníku, který se zřítil v Andách. Na palubě byl jeden Čech a deset dalších cizinců. Stroj byl pohřešován od středečního večera, kdy s ním pozemní letové služby ztratily kontakt během letu ve vysokohorské oblasti na jihovýchodě země.

Policejní důstojník Hector Dulanto řekl rozhlasové stanici Radioprogramas, že helikoptéra Sikorsky S§-58ET byla objevena na vrcholu Mama Rosa v nadmořské výšce zhruba 4 900 metrů. „Vydáváme se k místu nehody, tam, kde se nachází helikoptéra a těla,“ prohlásil prokurátor César Guevara. Záchranářům může trvat asi 12 hodin, než se na místo dopadu vrtulníku dostanou pěšky po horských stezkách, odhadl starosta blízkého města Armando Quispe.

Policie potvrdila, že na palubě vrtulníku bylo osm Korejců, Peruánec, Švéd, Nizozemec a Čech a dvoučlenná peruánská posádka. Šlo o skupinu expertů, kteří pobývají v Peru v souvislosti s plánovaným investičním projektem.

Peruánští záchranáři ještě ráno věřili, že naděje pro cestující ze ztraceného vrtulníku ještě žije, znovu se proto vydali do nadmořské výšky čtyři a půl tisíce metrů. „Chystáme se na prozkoumání terénu ze vzduchu. Držet se budeme posledních známých souřadnic stroje,“ plánoval záchranář Juan Moncada. Stroj prý mohl nouzově přistát. Záchrannou akci ovšem komplikovalo nevlídné počasí.

Vrtulník se ohlásil naposledy ve středu večer místního času v oblasti Cusco. Pak se komunikace přerušila. Žena, která v horách žije, novinářům řekla, že tou dobou slyšela výbuch. „Kvůli dešti to nebylo tak jasné. Myslím, že to bylo dokonce ještě dál, než se mi nejdřív zdálo,“ myslí si Janny Quispeová.

V místních médiích se mezitím objevily spekulace o pilotovi stroje. Údajně má za sebou hned několik havárií. Při jednom z letů taky prý ignoroval špatné počasí a zavinil smrt dvou lidí.

Tragická nehoda v Peru (zdroj: ČT24)