Ukrajinci žijí fotbalem, bojkot šampionátu neřeší

Kyjev - Fotbalové mistrovství Evropy začalo také ve druhé pořadatelské zemi. Dnešní zápasy Nizozemska s Dánskem a Německa s Portugalskem hostí ukrajinská města Charkov a Lvov. Právě v Charkově je přitom vězněná ukrajinská expremiérka Tymošenková. Politický bojkot šampionátu není ze strany evropských zemí jednotný. Nepřijede žádný zástupce německé vlády, naopak třeba Nizozemsko vyslalo ministra sportu.

Ukrajinci žijí odedneška naplno fotbalem. Příliš už ale nevnímají nedávné diskuse o bojkotu některých evropských politiků kvůli věznění bývalé premiérky Julije Tymošenkové, ani to, že z 16 účastníků mistrovství se jich 13 kvůli slabé infrastruktuře raději ubytovalo v sousedním Polsku. „Více jsme se soustředili na stadiony a teprve potom jsme začali přemýšlet o silnicích a hotelech,“ přiznává chybu mluvčí Dynama Kyjev Bogdan Bulyga.

Teď se však na Ukrajině mluví jen o fotbale. „Chci, abyste věděli, že srdce každého Ukrajince bude bít pro vás,“ slíbil prezident Janukovyč hráčům národního týmu. Janukovyčovi nevadí, že řada západních prezidentů a premiérů nechce sledovat zápasy na Ukrajině. Pro mnoho evropských politiků je nepřijatelné sedět na fotbalovém stadionu a sledovat zápas a přitom vědět, že jen sedm kilometrů odtud je na nemocničním lůžku vězněná Julija Tymošenková.

Londýn už jednoznačně oznámil, že na Ukrajinu nikoho nepošle, ostatní země možná změní názor až po případném postupu do závěrečných kol turnaje. Přesvědčuje je prezident druhé pořadatelské země, Bronislaw Komorowski, který se na rozdíl od jiných s Janukovyčem schází.

Ukrajinci nechtějí o bojkotu slyšet. „Nechci vnímat ty politické intriky, které tu jsou. Prostě žijeme v takové zemi, časem se to změní. Dnes žijme sportem, a ne politikou,“ popisuje fotbalovou mánii jeden z ukrajinských fanoušků.

Ukrajinská opozice přesto neustává ve výzvách o propuštění Tymošenkové na svobodu. Ještě před prvním zápasem na ukrajinských hřištích prohlásila, že okamžitě po finále bude chtít, aby vláda předložila všechny účty za předražené projekty.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)