Rýžové slupky čistí vodu v Kambodži - levně a jednoduše

Phnom Penh - Jednoduchý vodní filtr vyrobený ze slupek rýže začali využívat lidé v Kambodži. V odlehlých oblastech, kde kvůli parazitům není možné sehnat čistou vodu, se již levný výrobek velmi osvědčil. Brzy by tak mohl zachraňovat lidské životy v celé Asii. Výrobce sbírá ocenění a plánuje s filtrem prorazit do dalších zemí třetího světa.

Že je levný vynález využíván právě v Kambodži, není příliš překvapivé. Jihoasijská země trpí nedostatkem zdrojů čisté vody, ve venkovských oblastech jsou prakticky všechny kontaminované. „Na 70 procent obyvatel Kambodži musí vodu převařovat, to znamená obří spotřebu palivového dřeva a dřevěného uhlí,“ poukázal na ničení rozlehlých lesů Michel Roberts, ředitel společnosti, která vodní filtry vyrábí. Kvůli masivnímu odlesňování za posledních dvacet let padla pětina lesního porostu v zemi.

Bakterie a viry přes otvory neprojdou

Systém čištění vody je prostý, filtrační nádoba je vyrobená pouze z jílu, rýžových slupek a vody. Když se při 800 stupních vypaluje, vzniknou v ní miniaturní otvory. Ty se ve struktuře vytvoří právě díky rýžovým slupkám. „Velmi pečlivě kontrolujeme pórovitost a ještě přidáváme rýži předtím, než nádobu vypalujeme,“ vysvětlil výrobce. Otvory proteče čistá voda a bakterie a viry zůstávají v nádobě. „Nádoba se ještě proplachuje dusičnanem stříbrným, který se zachytí v pórech a vytváří tak další zábranu mikrobům,“ doplnil Roberts.

Vodní filtr z rýžových slupek
Zdroj: ČT24

V Kambodži v současné době funguje asi 90 tisíc takových filtrů, neziskové organizace je ale nerozdávají zdarma. Zjistili, že lidé si jich pak neváží. Cena je sice z evropského pohledu nízká, pro rodiny z kambodžského pralesa ale není zanedbatelná. Distributoři nabízejí výhodné půlroční splátky. Během své dvouleté životnosti zachrání filtr nejméně půl tuny dřeva a desítky životů.

Systém čištění vody by se mohl rozšířit

Filtry v Kambodži pomáhají téměř půl milionu lidí a mnozí z nich s nimi začali podnikat. Prodávají nezávadnou vodu i samotné filtry u silnic. Výrobce i humanitární organizace IIED, která vývoj zadala, proti takovému využití nic nenamítají. Jde jim hlavně o to, aby lidé byli zdravější a nemuseli plundrovat lesy kvůli dřevu pro ohřátí vody.

Vodní filtr (zdroj: ČT24)

V dodávání filtrů do odlehlých vesnic chtějí humanitární pracovníci pokračovat. V zemi totiž dál každý rok umírá deset tisíc lidí kvůli pití špinavé vody, zejména se jedná o malé děti. „Mimo Kambodžu je na světě dalších třicet států, kam naše technologie pomalu směřujeme. Prakticky všude, kde mají jíl, můžeme velmi rychle rozjet výrobu. Pak jim přestanou potíže se znečištěnou vodou,“ věří Roberts.