Kouření, tučné, sladkosti - a teď nadávání. Co zakážou příště?

Middleborough (USA) – Sprostě si zanadávat v Middleborough v americkém státě Massachusetts bude napříště za pokutu 20 dolarů. Cílem zákazu, který si obyvatelé města tento týden odhlasovali, je zabránit teenagerům a některým dospělým v křičení sprosťáren na veřejných prostranstvích. Představitelé radnice nicméně zdůrazňují, že nové opatření postihne jen ty, kdo nadávají nahlas a často. Bude tak záležet na úvaze policistů. Podle některých expertů by to ale mohlo být v rozporu s prvním dodatkem americké ústavy zaručujícím svobodu vyjadřování.

„Určitě to bude mít nějaké dozvuky, myslím si ale, že to bylo potřeba,“ vyslovila radost ze zákazu bývalá místní zastupitelka a majitelka autoservisu Mimi Duphilyová. „Lidé tu jen sedí na lavičkách a hulákají na sebe ty největší sprosťárny. Je to nepatřičné,“ uvedla. Jiní obyvatelé města ale nový zákaz tak jednoznačně nevnímají. Například místní obchodník Robert Saquet se domnívá, že v současnosti je těžké jasně definovat, co je sprosté a co už ne. Připomíná přitom, že ve filmech a na placených televizních kanálech v USA jsou taková slova úplně běžná.

Dvacetitisícové Middleborough již mělo vyhlášku proti nadávkám od roku 1968. Nikdy ji ale neuplatňovalo, protože se policii nechtělo zatěžovat soudy kvůli takové malichernosti. Nový zákaz ale nadávání staví na úroveň přestupků, jako je třeba špatné parkování. Podle právníka Mattewa Segala to znamená, že policisté by nyní mohli nadávání klidně pokutovat. Lidé by tak dostávali pokutu za svůj projev, což by mohlo být v rozporu s prvním dodatkem americké ústavy zaručujícím svobodu vyjadřování, míní právník.