Američan se projde nad Niagarskými vodopády po laně

Niagara Falls - Niagarské vodopády zažijí po víc než století mimořádnou podívanou. Americký provazochodec chce totiž překonat ten hlavní z nich, a to bez jakéhokoli jištění. Jeho pokus vyvolává mimořádnou pozornost. Živě ho bude přenášet televize a hotely kolem Niagarských vodopádů jsou beznadějně vyprodané. Téměř 550 metrů chce Nik Wallenda zvládnout maximálně za 40 minut. Niagarské vodopády někdo naposledy po laně překonal v roce 1896.

Provazochodec Nik Wallenda chce přejít pět set padesát metrů po laně tlustém pět centimetrů přes šedesátimetrovou hlubinu. Trénuje proto do poslední chvíle. Nápad nosil v hlavě celých sedmadvacet let, a tak chce být připraven na všechno. „Niagarské vodopády jsem s rodiči a sestrou poprvé navštívil v šesti letech. Tehdy jsem dostal sen, že je přejdu,“ řekl provazochodec.

Wallenda odhaduje, že přechod potrvá nejdéle čtyřicet minut. Záchranáři na obou březích budou v pohotovosti, pokud uklouzne, musí se ale nejdřív spolehnout na rychlý reflex a silné ruce. „Vypadá to bláznivě, ale musím před tím mužem smeknout. Chce to ohromnou odvahu a odhodlání, aby se do něčeho takového pustil,“ dodal turista Nick Catalina.

Sedmitunové lano natáhl přes vodopád vrtulník. Speciální závaží zajistí, aby se kabel Nikovi nerozkmital pod nohama. „To se nestane, protože, kdyby ano, kdyby se mělo lano začít točit, kyvadla rotaci nedovolí,“ prohlásil technik Peter Catchpole.

Americká i kanadská vláda na akci kývly - prý pomůže turistickému ruchu až 120 miliony dolarů. Upomínkové předměty jdou na dračku, hotely jsou vyprodané a tisíce diváků se nemohou dočkat, stejně jako natěšení prodavači občerstvení. „Bude to div všech divů světa a my budeme u toho. Budeme toho součástí. Nikův přechod vodopádů. A máme pro ně sendvič,“ řekl prodavač občerstvení Billy Benke.

Wallenda je už sedmou generací akrobatů a podobné kousky jsou v jeho rodině tradicí. Už si také vyžádaly několik životů. Akce je tak i poctou Wallendovu pradědovi, který zemřel po pádu z lana v roce 1978.