Putin: Rusko potřebuje nové bombardéry a bezpilotní letouny

Moskva – Rusko musí vyvinout nový dálkový bombardér a bezpilotní stroje, jinak mu v této oblasti ujede vlak. Řekl to prezident Vladimir Putin na černomořské letecké základně Korenovsk. V příštích pěti letech by chtěl zrealizovat systém vzdušné výstrahy s novými radarovými letadly schopnými zjistit dálkové letecké i pozemní cíle. V současné době ruské bombardovací letectvo vlastní 63 stárnoucích turbovrtulových strojů a 13 nadzvukových dálkových bombardérů.

„Musíme rozvinout práce na novém dálkovém bombardéru PAK-DA pro dálkové letectvo. Vím, jak je to drahé a složité. Mnohokrát jsme o tom diskutovali s ministry a s náčelníkem generálního štábu. Z hlediska vědecko-technického nejde o snadný úkol, musíme na něm ale začít pracovat,“ prohlásil Putin. Ruský prezident se totiž obává, aby Rusku v této oblasti neujel vlak.       

Rusko podle prezidenta potřebuje i nové bezpilotní letouny, a to od útočných až po průzkumné. „Potřebujeme program bezpilotních strojů. Experti říkají, že jde o nejdůležitější oblast rozvoje letectví,“ řekl Putin. Moskva plánuje, že na jejich vývoj utratí v následujících osmi letech asi 400 miliard rublů (249 miliard korun).

Vydáno pod