Japonsko oživí dva reaktory, veřejnost se bouří

Tokio - Japonsko dnes schválilo obnovení činnosti dvou jaderných reaktorů na západě země. O rozhodnutí kabinetu dnes na setkání s klíčovými ministry informoval předseda vlády Jošihiko Noda. Spuštění se týká dvou reaktorů provozovaných společností Kansai Electric Power Co v prefektuře Ohi. Rozhodování vlády údajně provázely protesty a obavy o bezpečnost veřejnosti. Japonsko se k jaderné energii vrací poprvé od loňské havárie v jaderné elektrárně Fukušima.

Nodova vláda usilovala o restart reaktorů, aby zabránila výpadkům v dodávkách elektřiny v létě, kdy především kvůli užívání klimatizace výrazně roste spotřeba energie. Podnikatelé se obávali, že vysoké náklady na elektřinu by mohly donutit továrny k přesunu do zámoří. „Hlavním důvodem pro rozhodnutí o restartu reaktorů byla záruky vlády za bezpečnost pro ty, kteří žijí v oblasti Kansai. Energii z továrny potřebují pro místní průmysl a stabilitu každodenního života,“ komentoval rozhodnutí vlády guvernér prefektury Fukui Issei Nišikawa.

Dnešní rozhodnutí vlády prý může uvolnit cestu k opětovnému spuštění dalších z 50 japonských nukleárních reaktorů, které jsou od loňské havárie v jaderné elektrárně Fukušima mimo provoz.

Japonsko se vrací k jádru (zdroj: ČT24)

I když japonská vláda žádala veřejnost o pochopení, s přílišnou laskovostí se nesetkala. Stovky lidí vyrazily do ulic s jasným vzkazem: ne jaderné energii. „Vůbec neposlouchají hlasy nás obyčejných lidí. Přesto na ně nepřestaneme tlačit, své názory budeme dávat najevo protesty jako je tento,“ prohlásil jeden z protestujících.

Japonci mají ještě v živé paměti loňské neštěstí ve Fukušimě. Zemětřesení následované tsunami loni v březnu způsobilo ve Fukušimě největší nukleární katastrofu od havárie ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986.

Vydáno pod