Hurikán Carlotta slábne, vážnější škody zřejmě nenapáchá

Mexiko/Miami - Hurikán Carlotta, který v pátek zasáhl tichomořské pobřeží Mexika, zřejmě nezpůsobí žádné vážnější škody, protože podle meteorologů pravděpodobně ještě během dneška zeslábne na tropickou bouři. Živel doprovázený lijáky a prudkým větrem na jihu Mexika pomalu postupuje směrem k turistickému letovisku Acapulco, nad pevninou ale ztratil sílu.

Carlotta, která je třetí pojmenovanou bouří tichomořské sezony hurikánů, na cestě k západnímu Mexiku nejdříve zesílila na druhý stupeň z pětibodové škály hurikánů. Na pobřeží v hornaté oblasti u jihomexického města Puerto Escondido, kde udeřil v pátek v noci místního času, však proměnlivý živel udeřil jako hurikán prvního, tedy nejnižšího stupně.

Vítr na pobřeží vyvracel stromy a úřady evakuovaly obyvatele z nízko položených oblastí. Další větší škody se však nečekají, protože meteorologové z amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) počítají s tím, že Carlotta dnes zeslábne na tropickou bouří a v neděli na tropickou tlakovou níži.

Hurikán nyní doprovází vítr o síle 120 kilometrů v hodině, přitom ještě v pátek v noci to bylo až 165 kilometrů v hodině. Jeho střed se pohybuje rychlostí 20 kilometrů v hodině severozápadním směrem, tedy vstříc Acapulku, od něhož je vzdálený 165 kilometrů.

V části státu Oaxaca a v sousedním státu Guerrero, které má živel přeletět, hrozí vzhledem k hornatému terénu kvůli prudkým dešťům bleskové povodně. Mluvčí civilní obrany státu Oaxaca uvedl, že úřady začaly zprovozňovat nouzové přístřešky a uzavřely školy v pobřežních městech. Do devíti otevíraných nouzových zařízení se vejde odhadem 4 500 lidí.

Předpokládaná trasa hurikánu je daleko od přímořského letoviska Los Cabos, kde budou v pondělí a v úterý jednat vedoucí představitelé skupiny G20 sdružující 20 největších světových ekonomik.