Po střelbě na Slovensku tři mrtví - všichni s kriminální minulostí

Hurbanovo – Ve slovenském městě Hurbanovo v okrese Komárno zastřelil 51letý městský policista tři Romy a další dva zranil. Pachatel se poté od místa činu vzdálil, seděl opodál a vyhrožoval sebevraždou. Po zásahu policejního vyjednavače se střelec se slovy, že nechtěl nikomu ublížit, vzdal policii. Podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka pachatel střílel nelegálně drženou zbraní české výroby. Jednalo se o pistoli ČZ 52, kterou v minulosti hojně využívala československá armáda.

51letý policista přijel kolem 11. hodiny k rodinnému domu na Komárňanskej ulici. Tam zastřelil tři Romy a další dvě osoby zranil. „V nemocnici je jeden zraněný s těžkým průstřelem plic, který je nadále ve vážném stavu, a jedna zraněná, jejíž stav je už stabilizovaný,“ upřesnil Kaliňák. Ženu pachatel zasáhl do stehna.

Všechny oběti pocházejí z jedné rodiny. Zastřelen byl otec, syn a zeť, postřelen je další syn a jeho manželka. Oběma zraněným je shodně 26 let. Nejstarší oběti bylo podle policie 44 let, nejmladší 19. Zastřelení i zranění měli za sebou podle informací zpravodajky České televize Olgy Bakové kriminální minulost. V domě, kde k neštěstí došlo, žije asi 35 Romů. Policie tam musela často zasahovat.

  • Policisté před domem v Hurbanovu, ve kterém došlo k vraždě tří Romů. zdroj: TA3
  • Místo střelby v Hurbanovu zdroj: TA3

Pachatel se snažil dobýt do domu starostky

Střelec se po činu přesunul k domu starostky Hurbanova Margity Zemkové a snažil se do něj dostat. Když neuspěl, usedl na schody domu a vyhrožoval sebevraždou. V domě nikdo nebyl, zahradníka, který se při příchodu střelce nacházel na zahradě, policie odvedla. Pachatel se vzdal policii zhruba po dvou hodinách vyjednávání. Městská policie v Hurbanově, do jejíhož sboru pachatel patřil, se k případu zatím nevyjádřila. Nitranská policejní mluvčí Božena Bruchterová pouze konstatovala, že na místě zasahovala policie.

Podle Kaliňáka poskytne policie další informace zítra nebo v pondělí. Pachatel bude nejspíš stíhán za vraždu nebo úkladnou vraždu. Případ bude vyšetřovat úřad pro boj proti organizované kriminalitě.

Ministr vnitra policistům za zásah poděkoval

Slovenský ministr vnitra Kaliňák vystoupil krátce po zadržení pachatele s projevem, ve kterém poděkoval zasahujícím policistům. Pracovali podle něj s nejvyšším nasazením a riskovali vlastní životy, protože střelec byl po celou dobu zásahu ozbrojen. „Policie odvedla svou práci velmi dobře. Poděkovat je třeba především speciálním týmům, ale i příslušníkovi pořádkové policie z obvodního oddělení v Hurbanově i příslušníkovi kriminální policie z okresu Komárno a příslušníkovi městské policie v Hurbanově, kteří se skutečně velmi důsledně snažili pachateli zabránit v dalším konání,“ podtrhl ministr.

Střelec podle informací serveru Čas.sk pochází z obce nedaleko Komárna. Sousedé ho popisují jako bezproblémového a zábavného člověka. „Ve vsi ho bylo vidět málo, neboť byl většinou v práci. Byl jsem s ním na jednom plese a viděl jsem ho sedět v kruhu přátel. Dobře se bavil a nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl být agresivní,“ řekl o střelci jeho soused. Jako bezproblémového popisují vraždícího strážníka i lidé z Hurbanova. „To byl zkrat u toho policisty. Byl oblíbený, nikdy s nimi neměl problém,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 jeden z místních.