Zemřel Rodney King, jenž stál u počátku výjimečného stavu v LA

Los Angeles – Ve věku 47 let zemřel v neděli ve Spojených Státech Afroameričan Rodney King. King se zapsal do moderních dějin Spojených států v březnu 1991, kdy jej po automobilové honičce na předměstí Los Angeles zastavili a posléze brutálně zbili policisté. O rok později došlo na základě této akce k rozsáhlým nepokojům v Los Angeles, při nichž zahynulo třiapadesát lidí a dalších dva tisíce bylo zraněno. Způsobené škody tehdy dosáhly přibližně jedné miliardy dolarů.

Tělo mrtvého Rodneyho Kinga našla v neděli jeho snoubenka v bazénu v kalifornském Rialtu, které leží asi osmdesát kilometrů východně od Los Angeles. Policie smrt vyšetřuje, ale podle Kingovy snoubenky, jež je sama policistkou, se nezdá, že by šlo o zločin. 

King se dostal do povědomí veřejnosti jako oběť policejní brutality

Rodney King jel v březnu 1991 nepřiměřenou rychlostí po dálnici, kde ho pronásledovali čtyři policisté. Po honičce na předměstí Los Angeles jej zastavili, a když odmítl splnit jejich příkazy, zbili ho. Podle policejní verze kladl při zatýkání odpor a byl pod vlivem alkoholu a drog. Amatérský videozáznam ale ukázal i použití obušků a to, jak policisté do Kinga ležícího na zemi kopají. Během dvou minut utrpěl vážná zranění - 11 zlomenin lebky, poškození mozku a ledvin.   

Celý incident natočil náhodný svědek, aniž o tom policisté věděli. Ti ve svém hlášení uvedli nepravdivé údaje a nezmínili fakt, že Kingovi poranili hlavu. Video odvysílaly následující den televizní stanice po celém světě. Případ vzbudil v USA značné pobouření. Policie v Los Angeles měla pověst brutálního a rasistického sboru a údajně se nejednalo o první (a ani poslední) případ, kdy její příslušníci v největším městě na západě USA překročili svou pravomoc.

Soudní řízení vyvolávalo řadu pochybností

Proces byl navzdory připomínkám ohledně „demografické rozdílnosti“ přesunut z Los Angeles do blahobytného předměstí. Porota, v níž nebyl žádný zástupce tmavé pleti, neuznala, že policisté překročili zákonnou mez a zprostila je obvinění z nepřiměřeného zákroku. Již v den rozsudku, 29. dubna 1992, propukly bouře v jižní části centrální čtvrti Los Angeles, obývané převážně Afroameričany a Latinoameričany.  

Tisíce lidí odpověděly na verdikt soudu výtržnostmi. Násilí a přes 100 založených požárů způsobily smrt více než deseti lidí ještě v den rozsudku. Policie byla pomalá a bezradná. Starosta Los Angeles Tom Bradley musel vyhlásit výjimečný stav. Ke zklidnění vyzýval i samotný King: „Jsme tu jen chvíli, a tak se přeci musíme dohodnout.“ Situace se stabilizovala po nasazení 6 000 příslušníků národní gardy a po oznámení prezidenta George Bushe, že do města vysílá 4 500 vojáků. 

  • Rodney King (druhý zleva) před autogramiádou své knihy autor: Kevork Djansezian, zdroj: isifa/Getty Images
  • Dcery Rodneyho Kinga Lora (vlevo) a Candice (uprostřed) autor: Kevork Djansezian, zdroj: isifa/Getty Images

Šestidenní nepokoje, které zapříčinil skandální rozsudek, si vyžádaly 58 mrtvých (většina byla majiteli obchodů, kteří se snažili bránit svůj majetek), 2 400 zraněných, minimálně 13 000 zatčených a zničení 10 000 podniků. Materiální škody přesáhly miliardu dolarů. Napětí se z Los Angeles postupně přeneslo i do dalších amerických měst, například do Atlanty, San Franciska, Seattlu či Las Vegas.   

Čtyři policisté z Los Angeles byli v roce 1993 postaveni před nový soud. Porota v něm tentokrát dva z nich uznala vinnými tím, že porušili Kingova občanská práva, a odsoudila je ke 30 měsícům vězení. Další dva strážci zákona přesvědčili soud o své nevině. Kingovi bylo za újmy přiznáno od města odškodné ve výši 3,8 milionu dolarů. 

Vydáno pod