Írán přesvědčuje Západ o svém mírovém jaderném programu

Moskva/Teherán – Írán je připraven zastavit výrobu vysoce obohaceného uranu výměnou za adekvátní jaderné palivo ze Západu, uvedl to prezident Ahmadínežád. V Moskvě začalo dvoudenní jednání šesti mocností a Íránu o jeho jaderném odzbrojení. Británie, Spojené státy, Rusko, Čína, Francie a Německo požadují, aby Teherán zastavil obohacování uranu, exportoval už obohacené palivo a uzavřel podzemní atomový komplex nedaleko Kúmu.

Podle Ahmadenížáda Írán zastaví obohacování uranu na 20 procent, pokud mu evropské země zaručí dodávky uranu obohaceného na stejnou úroveň pro jeho reaktory. „Írán vždy říkal, že když evropské státy dodají Íránu dvacetiprocentní palivo, Írán nebude pokračovat v obohacování (uranu) na tuto úroveň,“ píše Ahmadínežád na svých webových stránkách. „Toto tvrzení stále platí. Jestliže nám nyní dají záruky, že zásobí naše reaktory dvacetiprocentním palivem, nebude problém zastavit obohacování na 20 procent,“ uvádí se v prohlášení. 

Západ Írán podezírá, že tajně usiluje o výrobu nukleárních zbraní. Podle expertů lze jen sotva na schůzce očekávat nějaký průlom. Íránce vede hlavní vyjednávač Saíd Džalílí, delegaci šesti velmocí (pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN plus Německo) pak ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová.

Ukončení produkce vysoce obohaceného uranu je hlavním požadavkem západních zemí vůči Íránu. V Moskvě byla dnes zahájena dvoudenní schůzka světových mocností s Íránem. Dnešní rozhovory ovšem žádný výsledek nepřinesly. „Byla to intenzivní jednání a ostrá výměna názorů,“ charakterizoval dnešní den mluvčí šéfky diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonové. Jeden z íránských diplomatů předtím sdělil, že atmosféra není dobrá.

Teherán vytrvale opakuje, že cíl jeho jaderného programu je výhradně mírový. V případě, že Teherán nebude ochoten ustoupit, čeká ho další mezinárodní tlak. Za dva týdny má oficiálně vstoupit v platnost embargo EU na dovoz íránské ropy i nové americké finanční sankce.