Vzdělanců je moc, buďte dělníky, radí Putinův člověk

Moskva - V Rusku je vzdělaných lidí nadbytek, soudí novopečený kremelský zmocněnec pro Ural Igor Cholmanskich. Své spoluobčany dnes překvapil doporučením, aby rezignovali na vzdělání a stali se dělníky. Bývalého mistra z továrny na tanky v květnu prezident Vladimir Putin jmenoval svým zástupcem pro oblast průmyslového Uralu.

Bezmála nejvlivnější politickou figuru na Uralu z něj udělal prezident odměnou za oddanost, kterou 43letý dělnický mistr projevil během zimních protikremelských demonstrací. Cholmanskich se tehdy Putinovi nabídl, že přijede s chlapy ze svého Uralvagonzavodu do Moskvy s opozicí zatočit. Cholomanskichova raketová kariéra před měsícem ruská média šokovala. 

Vzdělání je podle uralského radikála dobré, ale Rusko spíš potřebuje dělníky. Zatímco v éře SSSR v 80. letech bylo v zemi jen 25 procent lidí se středním a vyšším vzděláním, nyní je jich podle Cholmanskicha až 90 procent. Takový stav je prý neudržitelný. „Mělo by se stát normou, že děti nejdou studovat za peníze svých rodičů, ale odcházejí pracovat, jako to dělali jejich dědové,“ prohlásil zmocněnec Kremlu.