Unie si došlápne na korupční aféry v členských zemích

Brusel - Ve všech zemích unie se vyšetřuje rozkrádání peněz z eurofondů. Do jejich rozplétání se pouští i Úřad pro vyšetřování podvodů (OLAF). Právě teď se rozhoduje, jestli se vloží i do kauzy někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Evropský parlament ustavil zvláštní výbor pro boj s korupcí. Mimo jiné má navrhnout pravidla, která by zamezila rozkrádání eurofondů v jednotlivých členských zemích.

Teď na jaře se korupční aféry vyšších politiků vyrojily jako houby po dešti. Podobné záběry jak s Davidem Rathem se vysílaly v Řecku. I tam z luxusní vily policie kvůli korupci vyvedla bývalého ministra. Ve stejnou dobu ze stejných důvodů rezignuje rumunský člen vlády. Prezidentská imunita teprve minulý týden vypršela Nicolasi Sarkozymu. Kvůli nejasnému financování politické strany už ale hned čelí jedné žalobě. 

Vyšetřování úřadu OLAF
Zdroj: ČT24

Podle poslední dostupné zprávy OLAF v Česku vyšetřoval 10 kauz. V celé unii přes 400. S 80 případy vede Bulharsko, na 41 případech se pracuje v Itálii, 37 jich má Belgie, o jeden míň Rumunsko a 34 afér o zneužití evropských peněz se táhne v Německu. 

Europoslanci zvláštního výboru proto chtějí zalátat díry v zákonech. Navrhnou změny, které by zneužívání peněz zabránily.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)