Assange se brzy dočká politického azylu, tvrdí ekvádorský tisk

Londýn - Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který se skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, podle britských úřadů porušil podmínky kauce a měl by být zatčen. Informuje o tom BBC. Assange včera požádal Ekvádor na velvyslanectví o politický azyl. Podle ekvádorského tisku může být jeho udělení otázkou pouhých několika hodin. Deník El Comercio se odvolává na výroky ekvádorských činitelů včetně prezidenta Rafaela Correy v posledních dvou letech.

Julian Assange změnil adresu. Na velvyslanectví Ekvádoru v centru Londýna požádal o azyl. Pár dní před tím, než má být vydán do Švédska. Podle podmínek kauce, na kterou ho britský soud propustil do domácího vězení, měl ale Assange v nočních hodinách zůstat na určené adrese. Jenže noc na dnešek strávil na ekvádorském zastupitelském úřadě a teď mu za to policie hrozí vězením.

Už v roce 2010 tehdejší náměstek ekvádorského ministra zahraničí Kintto Lucas Assangeovi s ohledem na jeho složitou právní situaci v Británii nabídl pobyt v Ekvádoru. O několik měsíců později levicový prezident Rafael Correa v rozhovoru pro kolumbijská média nechal možnost azylu stále otevřenou. „Dopustil se nezákonného činu, ale nakonec nám poskytl dobro větší - odhalil nám imperiální politiku Spojených států,“ prohlásil tehdy Correa. Od té doby se ekvádorská vláda snažila dostat na WikiLeaks a získat tak přístup ke kabelogramům o Ekvádoru. Výsledek byl dvojí, píše El Comercio.

Ricardo Patino, ekvádorský ministr zahraničí:

„Ekvádorská vláda žádost Juliana Assange zvažuje a ať bude její rozhodnutí jakékoliv, bude brát ohledy na respektování norem a principů mezinárodního práva.“

Policista před ekvádorským velvyslanectvím v Londýně
Zdroj: Dan Kitwood/Getty Images/ISIFA

Na jedné straně státní deník El Telégrafo získal tyto kabelogramy, které vedly k vyhoštění americké velvyslankyně loni v dubnu. Na základě zveřejnění těchto dokumentů prezident zahájil další ofenzivu proti tisku. Na druhé straně Assange dosáhl toho, že mu Correa poskytl rozhovor, který byl zveřejněn v květnu téhož roku a v němž ekvádorský prezident vyjádřil
překvapení nad Assangeovým právním postavením.
   
Vzhledem k těmto okolnostem a také k postupu ministra zahraničí Ricarda Patiňa nelze pochybovat o tom, že odpověď Ekvádoru bude kladná, napsal list. Podle něho o tom svědčí Patiňovo prohlášení pro tisk: "Ať bude přijato jakékoliv rozhodnutí, bude mít na zřeteli normy i zásady mezinárodního práva, jakož i tradiční politiku Ekvádoru chránit lidská
práva."

Julian Assange
Zdroj: Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Podle odborníků je Assangova cesta do Ekvádoru nepravděpodobná

Podle právních odborníků je však nepravděpodobné, že by se Assangeovi podařilo opustit Británii, i kdyby azyl v Ekvádoru skutečně získal. „Je nepředstavitelné, že by mu britská vláda umožnila volnou cestu (z ambasády) na letiště,“ řekl britský expert na extradice Alex Carlile. „I kdyby byl v diplomatickém vozidle, městská policie může tento vůz zastavit a Assange z něj vyvést,“ dodal.

Není ovšem jasné, zda bude moci britská policie Assange zadržet, když se ukrývá na diplomatické půdě. Protokol zakazuje vstup cizích úřadů do areálu ambasád.

Assange požádal Ekvádor o azyl, protože se obává vydání do Švédska, kde čelí podezření ze sexuálních deliktů. Ještě víc se ale Assange obává, že by ho pak Švédsko vydalo do Spojených států, kde by mu mohl hrozit přísný trest za zveřejňování tajných diplomatických depeší na serveru WikiLeaks.

Ve Švédsku přitom Assange není ani oficiálně obviněn. Prokuratura ho chce vyslechnout jen jako podezřelého. Dvě dobrovolnice z WikiLeaks na něj podaly oznámení ze znásilnění. Assange ale tvrdí, že se ničeho nedopustil a že je obvinění politicky vykonstruované.