Kdo bude léčit duševní choroby norského vraha?

Oslo – Duševní choroby Anderse Breivika by mohli paradoxně léčit odborníci, kteří jej považují za duševně zdravého. Pokud soud v Oslu shledá norského atentátníka nepříčetným, měl by být podle norského deníku Verdens Gang péčí o něj pověřen tým z prestižní kliniky Dikemark. Ten jej už v březnu sledoval po dobu tří týdnů ve vazbě v káznici Ila a 16 ze 17 expertů dospělo k názoru, že je Breivik normální a netrpí psychózou. Breivik chce být uznán za duševně zdravého, aby se brala vážně jeho ideologie.

Jde o poslední týden procesu s Breivikem, jenž loni 22. července zabil při pumovém atentátu v centru Osla a při střelbě na nedalekém ostrově Utöya 77 lidí. V pondělí vypovídali Terje Törissen a Agnar Aspaas - představitelé soudní lékařské komise, která dospěla k závěru, že 33letý Breivik je příčetný. Torgeir Husby a Synne Sörheimová, kteří jsou autory první psychiatrické zprávy, se naopak domnívají, že Breivik trpí paranoidní schizofrenií.

Norská média již dříve informovala, že pokud soud Breivika označí za nesvéprávného, nebezpečný pravicový extremista zůstane v komplexu věznice Ila, kde je nyní držen ve vazbě. Norské úřady tam pro něj vystavěly psychiatrickou léčebnu. „Pokud soud dospěje k závěru, že Breivik byl v době útoků nepříčetný a nemůže být trestně odpovědný, budeme z tohoto faktu vycházet. Začneme zase od nuly a zevrubně posoudíme všechny možné diagnózy, než stanovíme další postup. Nebudeme pospíchat,“ prohlásil Yngve Ystad z kliniky Dikemark. Dodal, že nebudou léčit zdravotní problémy, kterými mohl Breivik trpět loni 22. července, ale podobu jeho nemoci nyní. Léčebna bude muset využít také rad Husbyho a Sörheimové. Jestliže psychiatři nebudou schopni nabídnout žádné řešení, bude se zvažovat případné předání pacienta do vězení.

Breivik si v úterý postěžoval, že se soud příliš zabývá jeho duševním zdravím, místo aby se soustředil na oběti a politické důvody jeho činů. Chce být odsouzen jako trestně odpovědný člověk, a pokud tomu bude naopak, hodlá se odvolat. Chce totiž, aby se jeho ideologie, plná nenávisti vůči přistěhovalcům, islámu, multikulturalismu a marxismu, brala vážně.

Podle Verdens Gang by stanovení léčebného postupu mohlo trvat až rok. Lékaři se mimo jiné pokusí znovu přesvědčit Breivika, aby podstoupil vyšetření mozku pomocí magnetické rezonance, což v minulosti atentátník rezolutně odmítl. Takové vyšetření může nejen odhalit eventuální poškození tohoto orgánu, ale rovněž zjistit některé poruchy osobnosti, jako je třeba autismus.

Ostrov Bombeøya možná změní název

Norské úřady plánují, že změní jméno ostrůvku Bombeøya v zálivu Tyrifjorden nedaleko ostrova Utöya, kde Breivik postřílel 69 účastníků letního tábora sociálnědemokratické mládeže poté, co při pumovém útoku v centru Osla usmrtil osm osob. Název Bombeøya vyvolává u řady lidí nepříjemné vzpomínky na loňské atentáty, byť se název vztahuje k vojenským operacím Němců za druhé světové války.