Další dva Tibeťané hořeli ve jménu své země

Peking - Dva Tibeťané se zapálili v západočínské provincii Čching-chaj. Jeden zemřel, druhý je vážně zraněný. Oba muži podle aktivistů při svém činu drželi vlajku nezávislého Tibetu. Na protest proti čínské nadvládě se za poslední rok pokusilo upálit přes třicet Tibeťanů. Peking z podněcování podobných protestů viní dalajlamu. Nahrávku a fotografie hořících mužů zveřejnili aktivisté z Tibetského mládežnického kongresu.

Na několikavteřinovém videu je vidět, jak muži drží vlajku nezávislého Tibetu a zachvacuje je oheň. Pak se oba dva svalí na zem, jeden později vstane a v plamenech běží ulicí.

Nespokojenci si stěžují na náboženský a kulturní útlak a žádají návrat dalajlamy, který uprchl z Tibetu po neúspěšném povstání proti čínské nadvládě v roce 1959. Podle tibetologa Daniela Berounského jsou za rostoucím počtem upálených lokální i globální vlivy.

Většina upálených byla přitom mnichy v klášteře Kirti. „Mnozí ale zastávají názor, že v buddhismu je lidské tělo ceněné natolik, že není žádné opodstatnění pro sebeupalování,“ konstatoval Berounský.

Hořící Tibeťané
Zdroj: ČTK/AP/The Tibetan Youth Congress

První tibetské sebeupálení proběhlo v roce 1998 v Indii, další následovalo až v roce 2009 právě v klášteře Kirti. Od roku 2011 ale pokračuje vlna, při níž probíhají desítky případů sebeupálení.

Peking z podněcování k sebeupalování obviňuje právě dalajlamu, který to ale odmítá a říká, že jde o následek represivní čínské politiky.

Komentář Daniela Berounského (zdroj: ČT24)