V indonéských vodách se potopila loď se stovkami lidí

Jakarta - U pobřeží Indonésie se potopila loď s asi dvěma sty lidmi na palubě. K neštěstí došlo zhruba 220 kilometrů severně od Vánočního ostrova. Posádka letadla australské armády podle televize Sky News viděla plavat trosečníky v moři. Podle policie si nehoda vyžádala nejméně 75 životů. Na záchranné akci se podílejí Indonésie i Austrálie. Na australský Vánoční ostrov často z Indonésie míří imigranti.

Australská policie uvedla, že z armádního letadla bylo v místě neštěstí vidět asi 40 přeživších, kteří stáli na převráceném trupu plavidla. Podle internetové verze australského deníku The Australian vyslala Indonésie do oblasti dvě lodě námořnictva. Ty však dnes dopoledne SELČ byly asi 12 hodin od místa neštěstí.

Uprchlíci toužící po azylu v Austrálii často podnikají cestu z Indonésie na Vánoční ostrov na přetížených plavidlech a nezřídka přitom přicházejí o život. Například v prosinci 2010 zahynulo 50 migrantů, jejichž loď v bouři narazila do útesu.

Loď s víc jak 50 lidmi ztroskotala na jezeře Malawi

Nejméně 47 lidí také včera zahynulo při ztroskotání přetížené lodi na jezeře Malawi ve stejnojmenné jihoafrické zemi. Pasažéry byli zřejmě nelegální přistěhovali z Etiopie. 
Havárii přežilo údajně šest lidí. Úřady nyní hledají případné přeživší i další těla obětí. Zadržely také tři malawiské majitele lodi, o nichž se domnívají, že mají na neštěstí podíl.