Egypťané se v neděli dozvědí, kdo se stane nástupcem Mubaraka

Káhira - Egyptská volební komise oznámila, že zítra se zpožděním oznámí výsledky prezidentských voleb. Jak kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Mursí, tak i expremiér Ahmed Šafík se oba prohlásili za vítěze. Komise musela vyřídit několik stovek stížností, jinak už by Egypt znal novou hlavu státu od čtvrtka. Desetitisíce demonstrantů se v uplynulých dnech výsledků domáhaly. Požadovaly zároveň, aby armáda předala co nejdříve moc civilní vládě. Oznámení konečných výsledků voleb může napětí v Egyptě přitom ještě zvýšit, napsalo BBC. Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF) vyzvala příznivce obou kandidátů, aby výsledek přijali.

„Faruk Sultan, šéf volební komise, oznámí výsledky prezidentských voleb v neděli v 15:00 středoevropského času,“ prohlásil generální tajemník komise Hatem Bagato.

Tábor islamistů svého kandidáta na prezidenta Muhammada Mursího prohlásil za vítěze jen několik hodin po uzavření volebních místností minulou neděli. Volební vítězství později ohlásili i stoupenci jeho protikandidáta a bývalého premiéra Ahmada Šafíka.

Demonstrace v Egyptě
Zdroj: ČT24/ISIFA

Egyptská vládnoucí armáda posléze v pátek pokárala oba kandidáty za to, že se při čekání na oficiální výsledky prohlásili za vítěze. Jejich výroky prý v zemi vyvolaly zmatek a rozpory a nelze je omluvit, uvedla SCAF v televizním prohlášení.

Příznivci Muslimského bratrstva svolali na uplynulé dny mohutné demonstrace. V pátek volaly desetitisíce lidí na náměstí Tahrír po odchodu vládnoucích generálů, kteří si dekrety sami určili rozsáhlé pravomoce, včetně těch legislativních.