Číňané poprvé ručně připojili modul k vesmírné lodi

Peking - Čínští kosmonauti dnes úspěšně připojili loď Šen-čou 9 k experimentálnímu modulu Tchien-kung 1. Loď s tříčlennou posádkou se s modulem poprvé spojila v pondělí, tehdy byl ale manévr řízen na dálku z Číny. Manuální připojení vesmírné lodi s modulem tchajkonauti provedli vůbec poprvé v dějinách Číny. Tento manévr je považován za jednu z klíčových operací v případě nouze.

Vesmírnou loď se jim s modulem Tchien-kung 1 podařilo spojit kolem 06:50 SELČ poté, co se obě vesmírná zařízení od sebe dříve během dneška oddělila. Náročnému manévru, jenž řídil kosmonaut Liou Wang, čínská státní televize věnovala speciální vysílání a přímý přenos.

Od cvičného modulu se jménem Nebeský palác (Tchien-kung) se tříčlenná posádka Šen-čou 9, ve které je poprvé v dějinách Číny také žena, vzdálila jen na 400 metrů. Po dvou minutách ručně řízeného letu pilot zakotvil na původním místě. Loď plující po oběžné dráze ve vzdálenosti 343 kilometrů nad Zemí odstartovala minulou sobotu z pouště Gobi.

Číňané slaví vesmírné úspěchy (zdroj: ČT24)

Vzkaz tchajkonautům ze dna Mariánského příkopu:

„My tři oceánoauti, Jie Cchung, Liou Kchaj-čou a Jang Po, přejeme hodně úspěchů a zářivých výkonů při ručně řízeném čínském letu ve vesmíru stejně jako při manuálním hlubokomořském ponoru.“

Čína nesklízí úspěchy jen na oběžné dráze. Téměř ve stejnou dobu, kdy astronauti nacvičovali ručně řízený let, spouštěli se jejich kolegové v batyskafu pod mořskou hladinu. V hloubce 7 020 metrů dosáhli národního rekordu a z Mariánského příkopu poslali tchajkonautům pozdrav.