Vlajka KLDR prý posloužila jako terč při vojenském cvičení

Pchjongjang – Severní Korea tradičně protestovala proti společnému cvičení americké a jihokorejské armády, tentokrát ale o něco ostřeji než obvykle. Trnem v oku je Pchjongjangu fakt, že vojáci minulý týden při manévrech údajně použili jako terč severokorejskou vlajku. Světová média zveřejnila záběry, na nichž se severokorejská vlajka na kopci ztrácí za oblaky dýmu.

Jihokorejské ministerstvo obrany se brání, že manévry, které se odehrávaly jen padesát kilometrů od severokorejské hranice, měly obranný charakter, a že vlajka nebyla při manévrech použita jako přímý terč, ale byla pouze položena na vyvýšeném místě jako symbol severokorejského teritoria.

Mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí v neděli obvinil armády Jižní Koreje a USA, že „se vlajku snažily rozstřílet kulkami a dělostřeleckými granáty“. KLDR to označila za „vážnou provokaci“ a zřetelný projev jihokorejské a americké „nepřátelské politiky“ vůči Pchjongjangu.

Soul a Washington pořádaly minulý týden manévry v oblasti nacházející se necelých 50 kilometrů od severokorejské hranice. Do cvičení, která byla největší od korejské války (1950-1953), se zapojilo více než 2 000 vojáků. Armády USA a Jižní Koreje použily při manévrech více než 230 různých zbraní, včetně nových typů vrtulníků a děl.

Severní Korea na cvičení jako obvykle reagovala výhrůžkami. KLDR „bude dál vyvíjet jaderné zbraně pro sebeobranu, dokud budou Spojené státy, které jsou největší jadernou zbrojní mocností, pokračovat ve své nepřátelské politice“, citovala agentura KCNA mluvčího severokorejské diplomacie. Soul minulý měsíc sdělil, že podle nejnovějších satelitních snímků se KLDR chystá provést nový test jaderné bomby.