Londýňané díky aplikaci pomohou hledat viníky loňských nepokojů

Londýn - Londýnská policie dostala nevšední nápad. Nahraje totiž zhruba tři tisíce snímků výtržníků, pořízených kamerovým systémem CCTV během loňských nepokojů, do aplikace Facewatch ID pro smarthphony. Lidé pak v případě, že osobu na snímku poznají, budou moci informovat policii. Zaslat by jí měli jméno i adresu dotyčného. Trestu by tak neušla velká část viníků, píše BBC.

Facewatch ID aplikace využívá rozpoznávání tváří, celkem 2 880 fotografií lze třídit pomocí poštovního směrovacího čísla. Mark Rowley ze Scotland Yardu řekl, že je to „skvělá příležitost pro veřejnost, která tak může pomoci bojovat proti trestné činnosti, a ti, kteří zůstávají nepotrestáni, dostanou nyní spravedlivý trest“.

„Doufám, že dvě třetiny z Londýna, které vlastní smartphone, si aplikaci stáhnou, a pomohou nám identifikovat osoby, s nimiž stále potřebujeme mluvit,“ podotkl Rowley.

Aplikace bude zároveň obsahovat i dva tisíce obrázků lidí, které hledá policie v souvislosti s trestnými činy, jež nesouvisely s nepokoji.

Během nepokojů hořela v Londýně řada budov
Zdroj: Dan Kitwood/Getty Images News

Už téměř tři tisíce lidí se objevily před soudem na základě obvinění týkajících se nepokojů v Londýně a dalších oblastech včetně Bristolu, Birminghamu, Readingu, Kentu a Manchesteru v loňském roce.

Nepokoje propukly po protestu v Tottenhamu v severním Londýně 6. srpna loňského roku poté, co byl 29letý Mark Duggan zastřelen policií.