Od Kaddáfího se distancují vlastní diplomaté

Tripolis – Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí zůstává v Tripolisu, řekl to dnes v noci v krátkém televizním projevu. Libyjská televize popřela zprávy o masakrech demonstrantů a označila je za pomluvy. Protesty si už ale vyžádaly několik stovek mrtvých. Od libyjského režimu se začínají postupně distancovat vlastní diplomaté ze zahraničních misí.

Libyjské letectvo v pondělí večer bombardovalo obydlené části Tripolisu. Kaddáfího syn Sajf Islám tvrdil, že terčem byly muniční sklady. V ulicích Tripolisu leží po včerejších střetech mrtvá těla. Většina z obyvatel hlavního města zůstala doma, protože Kaddáfího stoupenci pohrozili, že každý, kdo se objeví na ulici, bude zastřelen. České ministerstvo zahraničí eviduje 30 Čechů pobývajících v Libyi, všichni jsou prý v pořádku.

Státy stahují z Libye své občany

Situace v Libyi znepokojila i sousední Egypt, který kvůli tomu posílil ostrahu své západní hranice. Otevřel také jeden z hraničních přechodů. V Libyi je podle odhadů až 1,5 milionu Egypťanů. Egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt jim vzkázal, aby se zásobili potravinami a vodou a nevycházeli z domů. Letecká evakuace z Benghází, s níž se počítalo, je kvůli zničenému letišti nemožná. Egypt požádal o povolení nechat svá letadla určená k evakuaci přistávat v Tripolisu. Zatím je dostala dvě vojenská letadla.

Tunisko stále čeká na povolení repatriovat Tunisany, kteří chtějí odjet domů. Dnes by mělo z Libye odstartovat sedm letadel. V pondělí se domů přes pozemní hranici vrátilo 600 Tunisanů. Podle AFP je v Libyi asi 3 600 lidí z Tuniska.

Své občany z Libye evakuuje mnoho dalších zemí. Rusko vysílá čtyři letadla k evakuaci asi 500 Rusů. Turci směřují v autobusech do přístavu v Benghází, kam pro ně Turecko vyslalo lodě. V Libyi je asi 25 000 Turků.

Diplomaté se distancují od „diktátorského“ režimu

Postup Tripolisu neschvaluje mnoho z libyjských diplomatů v zahraničí. Patří k nim i členové mise v Praze, kteří v prohlášení uvedli, že napříště zastupují svobodný libyjský lid. Postup vlády označili za genocidu. Libyjský ambasador ve Spojených státech dnes uvedl, že už nebude zastupovat současný
„diktátorský režim“ své země. „Ale rozhodně nepřestanu sloužit našemu národu, dokud jeho hlas nezazní celým světem a jeho cíl nebude dosažen. Vyzývám ho (Kaddáfího), aby odešel a nechal náš národ být,“ uvedl libyjský velvyslanec ve Spojených státech.

Vztahy s Tripolisem přerušila i velvyslanectví v Austrálii a v Indii. Demisi podal také jeden diplomat z velvyslanectví v Pekingu, tři ze Stockholmu a jeden z Rabatu. Diplomaté v Malajsii odsoudili masakry civilistů a odepřeli svou podporu státu. Libyjští zástupci při OSN vyzvali libyjskou armádu, aby svrhla „tyrana“ Kaddáfího, kterého obvinili z genocidy vlastního národa.

Alí Ísáví, který dosud zastupoval Libyi v Dillí, sdělil agentuře Reuters, že Kaddáfí nasadil proti demonstrantům žoldáky z jiných afrických zemí. Mnoho vojáků prý kvůli tomu přešlo na stranu demonstrantů. „(Ti žoldáci) jsou z Afriky, hovoří francouzsky a dalšími jazyky. Vojáci jsou Libyjci a nedokážou se dívat na to, jak cizinci zabíjejí Libyjce, a proto se přidali k lidem,“ řekl Ísáví, který byl podle zpravodaje Reuters zjevně nervózní a rozrušený. Upozornil na to, že Libyjci sami nic nezmohou proti bombardujícím letadlům.

Zločiny proti lidskosti

Mimořádné zasedání na dnešek do Káhiry svolala Liga arabských států, odpoledne bude o Libyi jednat Rada bezpečnosti OSN. Český premiér Petr Nečas ostře masakry libyjských civilistů odsoudil. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navanethem Pillayová vyzvala Libyi, aby okamžitě přestala útočit na civilní obyvatelstvo. Podle ní postup Libye hraničí se zločiny proti lidskosti.

Zpravodaj CNN Ben Wedeman:

Na východě země nemá vláda věci pod kontrolou. Na hranicích nejsou vojáci, policisté ani celní úředníci. Vypadá to, že východ je v rukou protivládních demonstrantů. Mluvil jsem s jedním z předáků tzv. hnutí odporu a ten mi řekl, že je ve spojení s armádou, že se vojáci přidali k nim.

Obávají se, že se vláda bude snažit území zase ovládnout – bojí se letectva a polovojenských jednotek. My sami jsme po cestě viděli mnoho skupin, které se chystají případnému dalšímu útoku vzdorovat – mladé muže vyzbrojené loveckými puškami nebo kalašnikovy. Slyšel jsem o žoldácích, které Kaddáfí najal. Sám jsem je neviděl, ale mluví se tu o nich. Pochází většinou ze subsaharské Afriky – nemluví arabsky, někteří umějí francouzsky.

Myslím, že někteří kmenoví vůdci Kaddáfího stále podporují. Ti lidé jsou tak spjatí s jeho režimem, tak se s ním identifikovali, že nevidí jinou možnost. Mnoho částí země – Tripolis, oblasti na východě a jihu, jsou ale zásadně proti němu. Vládne skoro 42 let a každý vám tu řekne, že je tu zmatek, že Libye je všem pro smích, že Kaddáfí je klaun. Rychle ztrácí podporu mezi obyčejnými lidmi, kteří se za něj stydí.