Guttenberg opsal dvě třetiny své dizertace

Berlín - Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg opsal více než dvě třetiny dizertační práce. Vyplývá to z rozboru textu, který uskutečnili němečtí uživatelé internetu. Kancléřka Angela Merkelová ale dnes oblíbenému politikovi vyslovila podporu a řekla, že má nadále její „plnou důvěru“, Guttenberg pak večer oznámil, že se trvale zříká doktorského titulu.

„Ačkoli je to pro mě velmi bolestné, nebudu už doktorský titul používat,“ prohlásil ministr na stranickém shromáždění v Kelkheimu u Frankfurtu nad Mohanem. Jeho mluvčí pak upřesnil, že nepoužívání titulu je míněno trvale. Ještě v pátek Guttenberg uváděl, že nebude titul používat „dočasně, tedy do vyšetření obvinění“ z plagiátu.

Zatímco německý tisk politika šlechtického původu sarkasticky přejmenoval na „barona von Googleberga“, vycházejí najevo další podrobnosti o jeho doktorské práci z právnické fakulty v bavorském Bayreuthu.

Desítky uživatelů internetu založily stránky věnované Guttenbergově dizertaci o problematice Evropské unie z roku 2007. Na internetu je každá podezřelá stránka práce konfrontována se zněním výchozího zdroje. Z celkových 475 stránek textu jich bylo 270 opsáno bez odpovídajícího uvedení zdroje. Pokud se odečte 14 stránek se seznamem použitého materiálu a 65 stránek příloh, přesahuje podíl opsaného textu dvě třetiny.

Guttenberg prý přejímal části textu z 30 publikací včetně celých pasáží z jedné německé parlamentní studie, o níž ale v poznámkovém aparátu není ani zmínka.