Na Ukrajině násilím oddělili medvídě od matky

Kyjev - Otřesné video získali ochránci zvířat na Ukrajině. Obchodníci odvážejí od matky čtyřměsíční medvídě, aby ho prodali jako model pro fotografie s turisty. Medvíďata přitom normálně s matkou zůstávají až 2 roky. Prodávat zvířata ze zoo je v zemi nelegální a ochránci apelují na vládu, aby zasáhla.

Ukrajinská organizace Four Paws získala šokující video, které ukazuje, jak v ukrajinské zoo v Lutsku násilím oddělili čtyřměsíční medvídě od jeho matky a odvezli jej pryč. Pracovníci malou medvědici Nastiu odvlekli z výběhu od matky a násilím pak zvíře natlačili do malé přepravní krabice. Medvídě přitom naříká a brání se. 

Obchodníci se zvířaty koupili malou Nastiu, aby se fotila s turisty. „Jsou to nejotřesnější záběry, jaké jsem za dobu, co pracuji jako ochránce zvířat, viděl,“ říká Amir Khalil, šéf organizace Four Paws na Ukrajině. Podle ochránců medvíďata v přírodě normálně zůstávají s matkami až dva roky. Upozorňují, že oddělení takto malého mláděte od matky způsobí medvíděti obrovské trauma. 

Organizace proto usiluje, aby se Nastia vrátila zpátky ke své matce. Chtějí ji také uchránit před tím, aby se musela dennodenně fotit s turisty. Prodej zvířat ze zoo soukromým kupcům je na Ukrajině nelegální. Ochránci proto žádají vládu, aby zasáhla.

Organizace upozorňuje na to, že v podobných podmínkách jako Nastia žije v zemi asi 80 medvědů. Obchodníci je drží v malých klecích v hotelech nebo na jiných místech, kde se vyskytuje mnoho turistů. Vydělávají pak na tom, že se lidé chtějí s roztomilým medvědem vyfotit. Zvířata se také musejí předvádět, obchodníci jim například dávají alkohol a pak chtějí, aby opilí bavili turisty.