Dienstbiera v prezidentské kampani podpoří Anna Šabatová

Praha – Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD) pomůže v kampani před volbou prezidenta občanské sdružení Dienstbier náš prezident, které založila předsedkyně Českého helsinského výboru a bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová. Sdružení má už i svou vlastní webovou stránku a prezentaci na Facebooku. Kandidát ČSSD zahájil svou kampaň, podporu mu vyjádřili někteří intelektuálové a osobnosti společenského a politického života - filozof Erazim Kohák, sociolog Jan Keller a režisérka Andrea Sedláčková.

Jako prezident by Dienstbier chtěl obnovit důvěru v demokracii a zvýšit podíl veřejnosti na rozhodování. Na dotaz, zda by umožnil vznik vlády podporované komunisty, uvedl, že by „rozhodně nepřipustil vládu ohrožující svobodu“.

„Jiří Dienstbier prokázal svými postoji slušnost, zásadovost a statečnost - principy v české politice velmi vzácné. Postavil se korupčnímu a klientelistickému pojetí politiky. Jeho příklad ukazuje, že zásadové jednání se i v politice vyplácí. Dodržením slibu daného voličům před volbami a odmítnutím korupční koalice v Praze po posledních komunálních volbách získal morální kredit napříč republikou,“ uvádějí webové stránky, jejichž prostřednictvím bude kandidát sbírat podpisy pro nominaci do souboje o Hrad.

Část brífinku Jiřího Dienstbiera o prezidentské kandidatuře (zdroj: ČT24)

Podle zákona může do přímé volby prezidenta vstoupit uchazeč s podpisy 50 tisíc občanů, mohou ho ale nominovat i poslanci a senátoři, což se u kandidáta nejsilnější opoziční strany jeví jako bezproblémové. „Mám přislíbenu podporu od 36 svých senátorských kolegů. Přesto chci podporu od občanů, kteří v přímé volbě budou hlasovat. A rád bych, aby mou kandidaturu podpořili. Zároveň se během kampaně budu snažit navštívit co nejvíce obcí a míst v České republice,“ uvedl Dienstbier.

Jiří Dienstbier: „Je naprosto zřejmé, a možná je to jediná jistota těchto prezidentských voleb, že můžeme očekávat velké pohyby a změny v podpoře jednotlivých kandidátů. Chtěl bych zdůraznit, že nevyhraje, nebo by přinejmenším neměla vyhrát, nějaká primitivní PR kampaň nebo masivní reklama v podobě billboardů…“

ČSSD, která Dienstbiera nominovala, mu přislíbila pomoc v řádu desítek milionů korun. Prezidentský kandidát rovněž počítá se sponzory a do kampaně chce vložit také své peníze, částku neupřesnil. Rozhodně ale hodlá všechny příjmy a výdaje evidovat na jediném účtu, aby byla jeho kampaň transparentní.