Diamanty královny Alžběty II. jsou k vidění pro veřejnost

Londýn - Sbírku šperků britských monarchů s víc než deseti tisíci diamanty mohou vidět návštěvníci Buckinghamského paláce. Výstava u příležitosti oslav 60. výročí od nástupu Alžběty II. na trůn představí její osobní klenoty a kousky z královské sbírky. Některé z nich budou na veřejnosti vystaveny vůbec poprvé.

Výstava veřejnosti představí více než 10 tisíc diamantů, které získali britští monarchové v průběhu zhruba tří staletí. Výstava se koná od 30. června do 8. července a posléze opět od 31. července do 7. října.

Výstava klenotů britských monarchů
Zdroj: ČT24

Obsahuje řadu šperků z královniných osobních sbírek, ale i věci z Královské sbírky - umělecké sbírky britské královské rodiny.

Výstava klenotů britských monarchů
Zdroj: ČT24

Předměty byly vybírány z hlediska několika důležitých faktorů - podle jejich umělecké hodnoty, historické hodnoty nebo i dovednosti, jež byla prokázána při práci s diamantem, píše server forbes.com.

Výstava klenotů britských monarchů
Zdroj: ČT24

„Výstava ukazuje, jak byly v průběhu posledních tří století panovníky používány diamanty pro zobrazení velkoleposti, ať už z hlediska osobního, nebo jako důkaz moci, kterou daný vládce má,“ řekla Caroline de Guitautová. „Každý kus ukazuje dechberoucí zpracování a mimořádnou vynalézavost, co se týče designu,“ dodala.