Hrozící kolumbijská sopka si vyžádá evakuaci 5 000 lidí

Bogotá - Kolumbijské úřady vyzvaly k evakuaci zhruba pět tisícovek lidí žijících v okolí sopky Nevado del Ruiz. Už v sobotu začal vulkán chrlit kouř a popel a jeho eruptivní činnost zatím nepolevuje. Jde o největší eruptivní činnost sopky od roku 1985, kdy její výbuch připravil o život 25 tisíc osob.

Celkem úřady zavřely šest letišť ležících nejblíže sopce. Popel má korozivní účinky na turbíny i samotné trupy letounů. Kvůli vysoké koncentraci sopečného popele v ovzduší jsou omezeny vnitrostátní i mezinárodní lety. Aktivita sopky, z níž stoupá kouř až do výšky deseti kilometrů, zasáhla i pozemní dopravu. Policie byla nucena uzavřít některé silniční úseky a odklání dopravu na objízdné trasy.

„Je nutné, aby lidé v okolí sopky dodržovali všechna bezpečnostní doporučení. Především jde o preventivní evakuaci a o to, aby lidé zachovali klid,“ prohlásil šéf úřadu pro mimořádné události Carlos Iván Márquez. Podle něho sopka zatím vyvrhuje jen plyny a popel a nic nenasvědčuje tomu, že by se měla objevit tekoucí láva.

Dosud byla zahájena evakuace 2 300 lidí, především ve městech Tolima a Caldas. Do pohotovosti byly uvedeny krizové štáby. Příslušní odborníci dosud nezaznamenali toky bahna, ani známky seismické aktivity, spojené s bahnotokem. Přesto největší starosti úřadům dělá možnost, že by případné laviny bahna mohly dosáhnout blízkých řek, které protékají několika okresy.

Obyvatelé oblastí přilehlých k sopce obvykle respektují pokyny úřadů a v případě hrozící erupce odjíždějí do bezpečnějších míst. Stále mezi nimi ještě přežívají vzpomínky na katastrofu z roku 1985, kdy vulkán zabil tisíce lidí.

Sopka projevila svou sílu v roce 1985, zahynulo 25 tisíc lidí

Sopka, která leží 180 kilometrů západně od Bogoty, před 27 lety vychrlila lávu a kamení. Laviny bahna a kamení se zřítily do údolí, kde zavalily město Armero. Katastrofa se stala v noci, takže zastihla lidi ve spánku. Ve městě téměř nikdo nepřežil. Lavina bahna v Armeru byla zaznamenána jako druhá největší katastrofa sopečného původu ve 20. století v Americe po erupci Mount Pelée na ostrově Martinik v roce 1902, kdy ve městě Saint-Pierre zahynulo téměř 30 tisíc lidí.

V roce 1595 výbuch jednoho z parazitických (vedlejších) vulkánů způsobil především materiální škody. V roce 1845 erupci doprovázely řeky lávy a bahna - tehdy zahynulo tisíc lidí. Nejhorší katastrofu Nevado del Ruiz způsobil v již zmíněném roce 1985, kdy v Armeru zemřelo kolem 25 tisíc lidí.

Od 16. století byly zaznamenány nejméně tři velké erupce s katastrofálními důsledky. Sopka vysoká 5 321 metrů má tři krátery, z nichž je aktivní Arenas, který ukončil i život městečka Armero. Vulkán Nevado del Ruiz je aktivní už 1,8 milionu let.