Twitter musí předat americkému soudci data o jednom z uživatelů

Washington - Sociální síť Twitter musí předat data o jednom z uživatelů, vyžádal si je newyorský soudce. Uživatel byl zapojený do loňských protestů v rámci hnutí Okupujte Wall Street. Jeho krátké vzkazy na sociální síti prý nejsou privátní informace a nevztahuje se tak na ně článek americké ústavy o ochraně soukromí.

Soudce manhattanského soudu Matthew Sciarrino rozhodl, že zákony mu umožňují přístup ke vzkazům na Twitteru a informacím o účtu uživatele této sítě Malcolma Harrise, který byl zatčen loni na podzim při protestním pochodu na Brooklynském mostě v New Yorku. Demonstrantovy „tweety“, tedy krátké vzkazy na sociální síti, prý nejsou soukromé informace a nevztahují se ně ustanovení americké ústavy týkající se ochrany soukromí. Sciarrino tak zamítl názor, podle kterého Twitter předáním těchto informací poruší Harrisovo soukromí. Poskytnuté informace prý projde osobně a údaje vztahující se k případu poskytne prokuratuře a obhajobě.

Soudce manhattanského soudu Matthew Sciarrino:

„Když zveřejníte vzkaz na Twitteru, je to jako když křičíte z okna, není zde žádný rozumný předpoklad soukromí. Co poskytnete veřejnosti, patří všem. Co si necháte pro sebe, patří jenom vám.“

Soud
Zdroj: ČT24

Za drtivou většinou žádostí o poskytnutí soukromých informací o uživatelích sociální sítě Twitter stála americká policie. Internetová společnost to uvedla ve zprávě za první pololetí letošního roku. Celkem Twitter v období od 1. ledna do 30. června přijal 849 žádostí o uživatelské informace od vlád po celém světě. Z toho 80 procent, tedy 679, prý pocházelo z USA, kde byly nejčastěji podány v rámci trestního řízení.

Na druhém místě skončilo Japonsko, kde policie podala 98 žádostí. Jedenáctkrát chtěly informace o uživatelích Twitteru vědět úřady ve Velké Británii a stejný počet žádostí údajně podala i kanadská policie.

Twitter
Zdroj: ČT24

Internetové sítě jako Twitter sloužily k rychlé a anonymní mobilizaci prodemokratických sil a ke koordinaci protivládních protestů během loňských protivládních povstání na Blízkém východě nebo při vlně protestních akcí pořádaných protikapitalistickým hnutím Okupujte v řadě amerických měst.

Vlády bombardují Twitter s požadavky

Internetová společnost je však stále častěji zatahována do trestního řízení. Informace o vládních žádostech týkajících se uživatelských údajů Twitter zveřejnil vůbec poprvé. V pondělní zprávě mimo jiné uvedl, že šestkrát za posledních půl roku vlády žádaly odstranění vzkazů (tweetů), které narušovaly soudní příkazy nebo místní zákony.