Vůně doutníků se line Havanou

Havana - V kubánské metropoli Havaně začíná tradiční festival doutníků. Nejslavnější vývozní artikl země ale nezažívá příliš dobré časy. Na odbytu doutníků se podepsala hospodářská krize i protikuřácké zákazy a omezení. Slavnosti potrvají do 25. února.

Až do pátku mohou v Havaně znalci doutníků obdivovat cestu tabákového listu ze stolu řemeslníka do naleštěné kazety. Tradiční zastoupení nejdražšího kuřiva vůbec tu má kubánsko-španělská společnost Habanos, kterou proslavil Fidel Castro. Než se zlozvyku na rady lékařů vzdal, byly právě tyhle doutníky jeho oblíbenou značkou.

Luxusní zboží jde špatně na odbyt. Za poslední dva roky zájem o kubánskou dominantu klesá. Výrobci se proto snaží měnit strategii a rozšiřovat sortiment. V loňském roce třeba kampaň zaměřili na ženy kuřačky. Ty totiž tvoří asi jen desetinu zákazníků. Přišli s lehčím a tenčím kusem tak, aby si i ženy mohly kuřivo vychutnat.

Kuba ve vývozu doutníků spoléhá hlavně na Španělsko, které je jejím největším odbytištěm. Svinutým tabákovým listům by ale pomohlo, kdyby se pro výrobky víc otevřel americký trh.