Nový korejský vůdce měkne - povolena je pizza i mobily

Londýn/Soul - Severokorejský vůdce Kim Čong-un se snaží změnit tvář své země tím, že občanům nově povolil pořizovat si mobilní telefony či jíst pizzu, hranolky a hamburgery. Dětem zase nový korejský vůdce zajistil vstupné zdarma do zoo a zábavních parků. Uvádí to na svém serveru list Daily Mail. Další populární změnou se stalo zrušení zákazu nosit kalhoty u žen na veřejnosti, což navrhl Kim Čong-un už svému otci v roce 2010. Tím nastala podle odborníka Sunga v Severní Koreji módní revoluce.

Podle odborníka na KLDR z výzkumného ekonomického ústavu firmy Samsung Sung Tong-jonga se nový vůdce snaží vzbuzovat hřejivý a otcovský dojem po vzoru svého dědečka. Chce tak opustit obraz svého otce Kim Čong-ila, který byl sice považován za silného, ale poněkud odtažitého vůdce, a oživit vzpomínky na údajně idylická 70. léta minulého století, kdy byl dostatek potravin pro každého. Jenže tehdy KLDR ekonomicky podporoval její někdejší spojenec Sovětský svaz.

Margherita
Zdroj: www.buynypizza.com

Nový korejský vůdce chce dopřát lidem zábavu

Kim Čong-un, který vyrostl částečně ve Švýcarsku, zahájil řadu politických změn s cílem umožnit lidem více svobody a zábavy. Severokorejská státní televize minulý měsíc ukázala Kima ve slaměném klobouku a s širokým úsměvem, jak platí vstupné v lunaparku a jak jede na horské dráze. Byl také natočen u stánku rychlého občerstvení, ve kterém se prodávají hamburgery a hranolky.

V minulosti byly tyto požitky považovány za příliš západní a byly zakázané, ale v současnosti jsou vládnoucí stranou schváleny. Otázkou ale zůstává, kolik Severokorejců si může nové vymoženosti finančně dovolit.

Kim Čong-un na inspekci
Zdroj: ČT24